Leeuwarder groep-8 leerlingen voor de camera in plaats van op de planken

29 jun 2021 - 16:08

Door het coronavirus maken steeds meer basisscholen een film in plaats van een musical of toneelstuk, om zo de basisschoolperiode voor de kinderen van groep 8 af te sluiten. In Leeuwarden zijn er 40 basisscholen waar de kinderen nu de sterren van de hemel spelen voor de camera. Bovendien gaan 15 eindfilms in première in filmhuis Slieker.

In soad basisskoallen meitsje in film:

"Geef acht!" Bij basisschool De Eestroom in Leeuwarden marcheren de kinderen voor de camera. Hun eindfilm gaat over een oorlog. In het verhaal worden de kinderen van groep acht opgeroepen om mee te vechten. Vandaag filmt groep acht buiten: het tromgeluid klinkt over het terrein.

"Een voorstelling vind ik best wel ongemakkelijk. Bij een film voel ik me fijner", zegt één van kinderen, die de vriend van de hoofdpersoon speelt. Nee, een hoofdrol hoeft hij niet. "Als ik er maar in zit."

Première in een theaterzaal

"We gaan nog één scene doen", zegt meester Anton, die vandaag niet alleen meester is, maar ook opnameleider, regisseur, dj en voor deze scène op de trom slaat. "Het is druk, de laatste weken van het schooljaar."

Volgens meester Anton was het nog vrij lastig om de film te maken: ze wisten pas op het laatste moment wat ze wel of niet konden doen. "We hebben er nu voor gekozen om het in première te laten gaan in een echte theaterzaal. Er mogen een aantal ouders bij en de leerlingen. Er moet wel afstand worden gehouden. Maar we zijn heel blij dat we volgende week woensdag de première van de film hebben"

Jong acteertalent

De film mag dan wel gemaakt worden met basisschoolkinderen: op de set gaat het er serieus aan toe. "We verwachten wel echt wat van de kinderen", zegt meester Anton. "We willen wel wat leuks laten zien aan de ouders. En het is voor de kinderen ook leuk om later terug te kijken, natuurlijk."

En zit er ook talent tussen? "Er zijn een paar kinderen die echt wel opbloeien", zegt meester Anton.

Foto: Omrop Fryslân

Bij het filmen krijgen de basisscholen hulp van cultuurorganisatie Kunstkade. Hun zogeheten 'cultuurcoaches' helpen de scholen door met de leerkrachten en de kinderen eerst het verhaal te schrijven en het daarna te oefenen. Sommige scholen maken ook gebruik van filmmakers, die niet alleen filmen, maar ook de montage doen.

Filmhuis Slieker

Ana Paunovik, die bij Kunstkade werkt: "Er zijn veel scholen die première echt in de bioscoop willen zien, daar hebben we gelukkig filmhuis Slieker voor. We hebben een week vol met premières in de laatste schoolweek."

Maar bij Slieker is niet genoeg plek voor iedere school. "Veel scholen doen dat gewoon intern, op school, bijvoorbeeld op het schoolplein."

(Advertentie)
(Advertentie)