Doarpetoer trok Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel achter het bureau vandaan

29 jun 2021 - 07:41

De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjersteradiel zijn de afgelopen maanden bij hun inwoners langs geweest. Dat deden ze met een Doarpetoer, die de bijna 30 dorpen in de twee gemeenten langs ging. Deze week zijn enkel Twijzelerheide en Wyns nog aan de beurt. De gemeenten wilden er met de Doarpetoer achter komen wat voor sociale basis mensen in een dorp nodig hebben.

Dorpshuis De Jister in Twijzelerheide - Foto: Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude

De 30 dorpen langs trekken was wel veel werk, zegt projectleider Nynke Dölle. "Maar het is wel mooi om te doen. Inwoners waarderen het heel erg dat de gemeente naar hen toe komt. In de kleine dorpen is de gemeenschapszin heel sterk. Mensen passen op elkaar en helpen elkaar. Er zijn veel vrijwilligers die voorzieningen in stand houden. Dorpshuizen spelen daar een belangrijke rol in."

Er zit een duidelijk verschil tussen de kleinere dorpen en de grotere kernen, zo bleek. Dölle: "We hebben gevraagd of het fijn wonen is in het dorp en of mensen nog wat missen. Ieder dorp is uniek, dus voor ons betekent het straks ook maatwerk leveren."

Achter het bureau vandaan

Dölle is maar wat tevreden over de Doarpetoer en zou het andere gemeenten ook aanbevelen. "Wij kunnen niet van achter het bureau vandaan bedenken wat goed is voor onze inwoners."

Het blijft volgens Dölle niet bij praten: de gemeenten moeten straks voorzieningen en initiatieven gaan ondersteunen. "Eind dit jaar is er een visie vastgesteld door beide gemeenteraden. Dat vormt ook het kader voor subsidie voor initiatieven en organisaties. De gemeente kan ook helpen bij de aanvraag van fondsen. En vooral verbinden tussen mensen."

Projectleider Nynke Dölle

(Advertentie)
(Advertentie)