Docent Bert Mul wil schooljaar in Hurdegaryp afmaken; rechter doet woensdag uitspraak

Het schooljaar afmaken, de goede cijfers op de rapporten zetten en bij de diploma-uitreiking van zijn leerlingen zijn, dat is het enige wat docent Bert Mul wil. Het was de inzet van een kort geding dat hij aanspande tegen de leiding van het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp. Mul werd op non-actief gezet na een kritisch interview met Omrop Fryslân.
Ferslachjouwer Hayo Bootsma folge it koart pleit:
Een doelgerichte actie om de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) te beschadigen, zo beschouwd de schoolleiding het interview van Mul. Het was een vooropgezet plan, vindt het bestuur, net zoals een publicatie in dagblad Trouw. De krant schreef diezelfde zaterdag als het interview met Mul bij Omrop Fryslân over misstanden binnen de school.

Gecoördineerde actie

Mul werd geschorst nadat hij zijn verhaal had gedaan bij Omrop Fryslân. De schoolleider, Petra Schutte, verwijt Mul dat hij gezegd heeft dat de school een 'malafide dictatoriale organisatie is met de leerlingen als gegijzelden'. De docent ontkent dat. Ook uit het interview blijkt nergens dat hij dat gezegd heeft. Omrop Fryslân heeft voor het verhaal meerdere bronnen, ook anonieme.
Het kan niet anders dan dat hier sprake is van een gecoördineerde actie, zo zegt advocaat Joan Du Bois die de school vertegenwoordigd. Eerst Trouw, dan Omrop Fryslân. Mul en de andere docenten die ontevreden zijn met de interne gang van zaken zouden zo hun gram willen halen. Dat moet blijken uit onderlinge app-gesprekken van docenten. En dus heeft Mul het Tjalling Koopmans College bewust in een kwaad daglicht gesteld wat de school leerlingen kost, beredeneert het schoolbestuur.
Ik heb dat gedaan voor de leerlingen. Zij zijn de dupe van de situatie binnen de school.
Docent Bert Mul
Mul en zijn advocaat spreken dit tegen. De docent zegt dat er in de app-groep een vraag kwam om te vertellen wat er op de school aan de hand is en dat hij toen gezegd heeft: 'Ik doe het wel. Onder eigen naam.'
"Ik heb dat gedaan voor de leerlingen. Zij zijn de dupe van de situatie binnen de school", zegt Mul. "Ik ben niet getrouwd, heb geen gezin en woon in een huurhuis. Ik had het minste te verliezen, mocht zo'n interview consequenties hebben." Van een vooropgezet plan is volgens hem geen sprake: "Trouw? Daar heb ik geen contact mee gehad", zegt Mul in de rechtbank.
Bert Mul © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De directie van de SvPO heeft nog een verwijt. Tegen alle regels in zou er een feest zijn geweest op de school, met leerlingen en alcohol. Uit beelden van de beveiligingscamera's blijkt dat Mul een knuffel kreeg van een leerling. De leraren zouden, zo stelde de advocaat van de SvPO, ook leerlingen alcohol hebben gegeven. De advocaat van Mul, Joost Aarts, wil er geen woorden aan vuil maken. Aarts noemde het de meest 'zure' reactie op dat feestje.

Niets aan de hand

Volgens twee leerlingen, die buiten de rechtbank de zitting volgden, was er niks aan de hand. Ja, Mul was erbij en was mee geweest naar de supermarkt. Nee, niet één docent heeft de leerlingen alcohol gegeven. Ja, er was een feestje op school, maar dat was vlak na de examenstunt en het was gelijk een afscheid van een docent. Volgens de twee leerlingen was er niks aan de hand en was er niemand dronken. "Er was fris en bier, meer niet."
Het is duidelijk dat de arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer volledig verstoord is. De voorzitter van de rechtbank opperde nog om tot een compromis te komen, maar dat werd hard afgewezen door de advocaat van Mul: "Na alles wat hier op tafel is gekomen, de ongefundeerde beschuldigingen, willen wij een uitspraak."
Joost Aarts, de advocaat van Bert Mul
Het Tjalling Koopmans College (SvPO Hurdegaryp) © Omrop Fryslân
Na een lang betoog van SvPO-bestuurder Misha van Denderen werd duidelijk dat ook zij een compromis, dat Mul afscheid mag nemen van de leerlingen, niet als acceptabel beschouwt. Daarom komt er een rechterlijke uitspraak.
De rechter bepaalt of het door Mul gewenste afscheid er komt. De leerlingen willen dat al, heel graag zelfs. Maar het bestuur van de school verwacht alleen maar meer onrust.
Onrust die volgens Mul juist door de schoolleiding van het Tjalling Koopmans College is veroorzaakt. Want als ze hem op zijn woord hadden geloofd, dat hij de aangerekende uitspraak niet gedaan heeft, dan was hij niet geschorst en was er ook geen onrust geweest, zo maakt de docent duidelijk.
Het laatste woord is aan de rechter: aankomende woensdag al, om 14.00 uur.