Harkema komt om in de schildpadden: Nederlandse opvangcentrums zitten vol

De schildpaddenopvang in Harkema heeft het enorm druk. Er worden steeds meer schildpadden in de natuur gevonden en naar de opvang gebracht. De opvang in Harkema is de enige die nog ruimte heeft om de dieren op te vangen.
Skyldpodden
De schildpadden komen vanuit het hele land naar Harkema toe. Er zitten nu zo'n 1.800 en er kunnen nog wel een paar duizend bij. Maar de andere opvangcentrums zitten helemaal vol.

Goedkope schildpadjes

Gerard van der Wijk is eigenaar van de opvang in Harkema. Hij ziet het aantal schildpadden ook toenemen en weet wel waar dat door komt. "Deze schildpadden zijn heel populair geweest. Voor een paar euro waren ze te krijgen in de winkel. Kleine, schattige schildpadjes. Maar ze worden snel groot en dat wordt voor veel mensen te veel."
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
De mensen laten de schildpadden los in de natuur, maar het Nederlandse klimaat is voor de schildpadden niet geschikt. Een heleboel overleven het dan ook niet. "Ze komen uit Zuid-Amerika, dus ons zeeklimaat is te afwisselend en te koud voor deze schildpadden."

Verhongeren

"Het gevolg is dat ze langzaam in de natuur verhongeren", zegt Van der Wijk. De schildpadden die bij de opvang gebracht worden, zijn er niet goed aan toe. "Bijna alle schildpadden die wij binnenkrijgen zijn zwaar vermagerd en zitten onder de parasieten."
Om in de toekomst ook alle schildpadden op te kunnen vangen, moet er wel wat gebeuren. Een oplossing is om het verkopen van schildpadden te verbieden, maar dat zal volgens Van der Wijk, economisch gezien, niet gebeuren. "Er wordt gewoon te veel verdiend op alles wat bij de schildpadden hoort. Dus de echte oplossing is het opvangprobleem."
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Gerard zou van de opvang in Harkema dan ook graag een reservaat willen maken. "We zijn al aan het uitbreiden en kunnen nog genoeg kwijt, maar het probleem is zo groot. Het mooiste zou zijn om hier uiteindelijk een plek te creëren waar de schildpadden een goed leven krijgen."
Verslaggever Jantine Stoffers by de schildpadden