Q&A: Hoe zit het straks met de gewone griep na de coronaperiode?

Een groot deel van de coronamaatregelen gaat zaterdag van tafel, maar de 1,5 meter blijft de norm. Terwijl we het coronavirus steeds meer onder controle krijgen, nemen de zorgen over de griep weer toe. De griepprik is dit jaar extra belangrijk, zeggen deskundigen, onder wie directeur Anne-Marie van Elsacker van medisch laboratorium Izore in Leeuwarden.
Siik op bêd © Shutterstock.com

Waarom is de griepprik zo belangrijk dit jaar?

"We geven de griepprik elk jaar om de kwetsbare delen van onze gemeenschap te beschermen tegen influenza. We hebben het afgelopen seizoen helemaal geen influenza in de populatie gehad. Dus er is geen natuurlijke blootstelling geweest aan mensen: dat kan betekenen dat onze groepsimmuniteit een beetje minder is geworden. Daarom is het belangrijk om dat niet nog een jaar te laten verlopen."

Heeft u meer zorgen over de griep of over corona?

"Ik heb over beide zorgen, maar op andere vlakken. Voor de influenza weten we het gewoon niet. Het is interessant om te zien wat er op het zuidelijk halfrond gebeurt, want daar is het nu winter en lopen ze voor op onze griep. Dus we kunnen leren van wat er daar gebeurt. Rondom ons coronavirus maak ik mij wel zorgen over de Deltavariant, omdat die toch wel heel hard gaat."

Het gaat nu beter, maar zou het in de herfst niet weer misgaan?

"Ja en nee. Vorig jaar waren we met z'n allen niet zo beschermd. Toen kwam iedereen gezellig van vakantie terug met allerlei virusjes en die hebben we breed in de bevolking geïmplanteerd. En dat is mooi uit gaan groeien. Dit jaar zijn we voor een belangrijk deel wel beschermd. Dus dat zal anders zijn. We zijn niet meer zo kwetsbaar als vorig seizoen. We zijn heel erg bang geweest voor een zorg-infarct. Dat hebben we ook bijna gehad. Daar maak ik me nu wel minder zorgen om."
© Omrop Fryslân, Aise van Beets

Maar een virus kan toch zo weer rondgaan?

"Ja, als het virus rondgaat en we nieuwe mutaties krijgen, dan is het de vingers gekruist houden of onze eerdere infecties en vaccinaties ons blijven beschermen. Als dat niet zo is en we een naïeve bevolking worden, dan zit je voor je het weet wéér in zo'n circus. Dus laten we er nu voor zorgen dat zo'n rondgang van het virus niet weer zo massaal kan gaan gebeuren onder bevolkingsdelen. Met name de jeugd, die niet gevaccineerd is. Daar maak ik me wel zorgen over. De Deltavariant is op een gegeven moment in Engeland geland en daar liet men mensen weer op vakantie gaan. En ja hoor: even later was de Deltavariant in Portugal."

Zijn mensen die vorig jaar niet verkouden werden hun afweer kwijt?

"Dat zou kunnen. Onze reguliere verkoudheidsvirussen leveren allemaal een beperkte termijn bescherming op. Er zijn echt honderden van die virussen. Maar als je er eentje gehad hebt, ben je een tijdje tegen dat virus beschermd. We hebben nu weinig blootstelling gehad omdat we keurig afstand van elkaar hielden. Dus het zou zo kunnen dat bijvoorbeeld mensen die veel met kleine kinderen in contact komen straks sneller verkouden worden en zich meer verkouden gaan voelen dan ze gewend zijn."

Heeft u een tip voor mensen?

"Het is verstandig om de 1,5 meter afstand binnen aan te houden. Wees ervan bewust: het virus is er nog gewoon en gaat ook nooit meer west. Dus houd toch maar een gezonde afstand binnen en bij grote groepen."
Anne-Marie van Elsacker van Izore over de griep