COA teleurgesteld over sluiting azc Balk, 'herplaatsing wordt nog een hele puzzel'

24 jun 2021 - 15:50

It Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is erg teleurgesteld dat de azc-locatie in Balk gaat sluiten. Het college en de gemeenteraad van De Fryske Marren hakten woensdagavond de knoop door: er komt een eind aan vijf jaar azc in Balk.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Jacqueline Engbers van het COA vindt het jammer dat Balk moet sluiten, vertelt ze voor Omrop Fryslân Radio. In haar ogen is Balk een prima locatie voor de bewoners van het asielzoekerscentrum. Ze is ook blij met de positieve reacties uit het dorp.

It COA wilde het azc in Balk nog twee jaar langer open houden, maar de gemeente oordeelde anders. Nu het dicht gaat, moeten de asielzoekers elders ondergebracht worden. Dat kan in heel Nederland zijn. En dat is nog een hele puzzel, aldus Engbers. Er is behoefte aan meer capaciteit voor de opvang van asielzoekers in het hele land. Dat komt omdat de doorstroom van vergunninghouders naar de gemeenten niet zo vlot gaat.

Voor de bewoners van het azc in Balk wordt het de komende tijd spannend, want ze weten niet waar ze straks komen te wonen.

(Advertentie)
(Advertentie)