Kunstenaar Jentsje Popma (99) krijgt Friese Anjer: "Dit is geweldig! Wie krijgt dit nou?"

24 jun 2021 - 15:30

Kunstenaar Jentsje Popma (99) krijgt de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. Het is de bedoeling dat commissaris van de Koning Arno Brok de prijs op 2 november in het Provinciehuis aan Popma overhandigt. "Ik ben er bijzonder blij mee. Dit is geweldig! Wie krijgt dit nou?", zei Popma toen hij het nieuws hoorde.

Jentsje Popma kreeg goed nieuws:

Popma krijgt de Friese Anjer voor zijn veelzijdigheid als beeldhouwer, glasartiest en schilder. Hij was ook een van de initiatiefnemers van de FRIA (Bond van Beeldend Kunstenaars in Friesland) en hij gaf zijn kennis als docent aan Academie Minerva ook jaren door aan anderen.

'Het verschil gemaakt'

Volgens Brok heeft Popma 'over generaties heen het verschil gemaakt.' De prijs die Popma krijgt is een speld, een oorkonde en 5.000, dat beschikbaar gesteld wordt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat zich inzet voor culturele initiatieven.

Beeldende kunst weer centraal

"Ik moest eerlijk zeggen dat het al een lange tijd geleden is dat iemand vanuit de beeldende kunst deze prijs kreeg," geeft commissaris Brok toe. "Dat was een van de redenen waarom de jury heeft gezegd dat het weer eens tijd werd om dat centraal te zetten."

Kunstenaar Jentsje Popma krijgt de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Er is de laatste tijd veel aandacht voor het werk van Popma geweest, vertelt Brok. "Nu wordt hij ook nog eens honderd, maar dat is niet de reden geweest om de prijs nu te geven."

Luister hier naar de reactie van Jentsje Popma

(Advertentie)
(Advertentie)