Drie grote Friese musea krijgen mogelijk toch meer geld na bezuinigingen

24 jun 2021 - 15:28

Drie Friese musea moeten meer geld van de provincie krijgen. Dat staat in een advies van een extern bureau, opgesteld in opdracht van Provinciale Staten. Het gaat om het Fries Landbouwmuseum, het Natuurmuseum Fryslân en het Fries Scheepvaart Museum.

Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

De drie musea ontvangen sinds dit jaar veel minder geld - of soms zelfs helemaal niets meer - van de Provincie Fryslân. Ze komen daardoor in financiële problemen. Ze kunnen niet meer het verhaal fan Fryslân borgen en de museumschatten bewaren.

1,1 miljoen euro

Het advies om toch meer geld beschikbaar te stellen wordt mogelijke volgende week al besproken in Provinciale Staten. In totaal gaat het om een bedrag van 1,1 miljoen euro. Waar dat geld vandaan moet komen, kan cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes niet zeggen: "Provinciale Staten kunnen daarover op een goede manier een boom opzetten. Wij als college hebben ons werk gedaan. Het is nu aan Provinciale Staten."

Vernieuwing

Een museum zoals het Fries Landbouwmuseum is na het intrekken van de subsidie niet bij de pakken neer gaan zitten. "Ik vind het mooi wat het landbouwmuseum heeft gedaan", zegt Poepjes. "Ze hebben best veel kritiek gekregen op het type museum dat ze wilden zijn. Ze zijn niet blijven hangen in het verleden, door steeds maar te zeggen 'We zijn niet goed genoeg'. Ze hebben laten zien hoe ze zichzelf kunnen vernieuwen."

Gedeputeerde Sietske Poepjes: Het advies is een frisse blik van buiten het provinciehuis.

Directeur Henk Dijkstra van het Fries Landbouwmuseum is erg blij met de steun. "We hopen dat de Staten er nu ook mee akkoord gaan. Sinds vorig jaar waren we al in gesprek met de provincie, we hebben goed samengewerkt. Dus het komt niet meteen als een verrassing, maar het is wel goed nieuws."

Directeur Henk Dijkstra van het Fries Landbouwmuseum - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Het nieuws komt op een dag dat het Fries Landbouwmuseum er 16 nieuwe sponsoren bij heeft gekregen. In totaal heeft het museum nu ruim 30. "Dat is niet niks. Er zitten kleinere en grotere bedrijven tussen, maar het levert ieder jaar weer wat op. En ze hebben zich voor vijf jaar vastgelegd.'

Verbinding hogescholen

Het Fries Landbouwmuseum werkt verder aan het initiëren van meer beleving en koppeling met de actualiteit. "Je bent een museum met kwetsbare voorwerpen, maar je wilt er ook extra lagen aan toevoegen. Het is ook mooi om te zien dat de verbinding met de hogescholen enorm is verbeterd sinds we hier bij Goutum zijn gevestigd."

Directeur Henk Dijkstra van het Fries Landbouwmuseum

(Advertentie)
(Advertentie)