Azc Balk op korte termijn dicht: meerderheid gemeenteraad wil opvang niet verlengen

24 jun 2021 - 07:35

Het asielzoekerscentrum van Balk blijft niet langer open. Dat heeft de gemeenteraad van De Fryske Marren woensdag besloten. De raad sprak over het verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om het contract met de gemeente met twee jaar te verlengen.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Het college van burgemeester en wethouders vindt op grond van een draagvlakonderzoek dat het azc moet sluiten. Dat voorstel wordt gesteund door 19 van de 30 raadsleden.

Begin dit jaar heeft het college onderzoek laten doen naar het draagvlak onder de bevolking. Alle inwoners van Balk zijn gevraagd naar hun mening. Van de mensen die hebben gereageerd, is 38 procent tegen een verlenging en 44 voor. Van de directe omwonenden van het azc wil verreweg de meerderheid (62 procent) dat het centrum dichtgaat.

Voor het college spreekt het onderzoek duidelijke taal. Bovendien lag er een contract van 5 jaar met het COA voor het azc in Balk en dat loopt af. "Afspraak is afspraak", vindt het college.

Dilemma

De ChristenUnie, Kleurrijk Fryske Marren, PvdA en GroenLinks kwamen met een amendement om de opvang langer open te houden. "De bevolking van Nederland heeft de morele plicht om de mensen die huis en haard hebben moeten verlaten, een helpende hand te bieden", werd er gezegd.

De grootste partij in de raad, het CDA, spreekt van een dilemma. "Het gaat er niet om of je voor of tegen asielzoekers bent. Natuurlijk raakt het argument van medemenselijkheid ons, maar daarnaast liggen er ook duidelijke afspraken die we moeten nakomen. Voor beide standpunten is veel te zeggen."

Anita Daniels - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Anita Daniels, die tegenover het azc woont en de raadsvergadering online volgde, vindt het jammer dat de opvang stopt. "In het begin was het wennen omdat we ons uitzicht kwijt waren, maar al gauw zagen we de voordelen fan het azc en de reuring die het met zich meebracht. Het zijn fijne buren."

Daniels zegt dat ze meer last had van "hangjongeren met opgevoerde bromfietsen die drugs rookten en van hondenbezitters die hun honden op straat lieten poepen". Volgens haar zou het voor de bewoners van het azc beter zijn om langer te blijven: "Zodat ze zich in alle rust kunnen voorbereiden op hun vertrek."

Het asielzoekerscentrum van Balk blijft niet langer open

(Advertentie)
(Advertentie)