Polders en landbouwgrond bij Oldeholtpade tot natuur gemaakt in beekdal De Lende

22 jun 2021 - 20:11

Tussen Oldeholtpade, De Hoeve en Steggerda wordt van 102 hectare grond natuurgebied gemaakt. Het gaat om twee polders en een voormalig landbouwgebied in het beekdal van De Lende. In totaal wordt er zo'n 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in de gebieden. Met de aanpak moet er meer biodiversiteit en waterberging komen.

De polder Hoekstra, súdlik fan Aldeholtpea - Foto: Provinsje Fryslân

Het gaat om een inrichting voor Natuurwerk Nederland. In de gebieden komt een hoger waterpeil, wat kruidenrijk grasland, nat hooiland en moeras moet opleveren. Op de hogere delen is ruimte voor droge heide. In de twee polders komen natuurvriendelijke en ondiepe walkanten. Dat is goed voor de waterkwaliteit en de dieren.

Verbinding met De Lende

De polders Hoekstra (zuidelijk van Oldeholtpade) en IJkenverlaat (noordelijk van De Hoeve) komen in verbinding met de beek De Lende. Zo ontstaat er extra ruimte voor water. Bij IJkenverlaat komen een nieuwe keerdam met vispassage en steigers voor kanovaarders.

De 1,5 miljoen euro komt bij de provincie, Wetterskip Fryslân en de Regiodeal Zuidoost-Fryslân vandaan. De maatregelen zijn onderdeel van gebiedsontwikkeling 'Beekdal Linde'.

De drie gebieden - Foto: Provinsje Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)