Opvang voor slachtoffers van eergerelateerd geweld raakt vol: meer financiering nodig

De opvang van slachtoffers van eergerelateerd geweld in Leeuwarden raakt vol. Door de coronacrisis zijn de jonge vrouwen die hier zitten lange tijd buiten beeld geweest, maar nu de maatschappij weer opengaat, verandert dat en neemt de hulpvraag toe. Eind vorig jaar zaten in de opvang van expertise- en behandelcentrum Fier twee meisjes, nu zijn dat er 35. Opmerkelijk is dat het vaak om hele jonge meisjes van Syrische komaf gaat.
De hulpvraag bij Fier neemt toe:
Volgens Ali Veldhuis, regiebehandelaar van de opvang, zijn de problemen door de coronacrisis niet zichtbaar geweest. "Vergeet niet dat het geweld achter de voordeur in familiekring plaatsvindt. Normaal krijgen we de signalen van scholen, politie of hulpverleners die bij de mensen thuiskomen. Door de corona gebeurde dat niet meer", zegt Veldhuis. "Maar door de versoepelingen is dat nu wel weer het geval, vandaar die enorme toename van meisjes in de opvang."

Familie-eer

"Bij traditionele, niet- westerse families gaat het om de eer van meisjes en vrouwen. Daarmee gaat het ook om de eer van de familie", zegt Anke van Dijke, bestuurder bij Fier. Als de familie-eer wordt geschonden, bijvoorbeeld door de relatie van het meisje, kan er in sommige families van alles met hen gebeuren. "Mishandeling, opsluiting, meisjes die niet meer naar school mogen. Soms ook dreiging om meisjes naar het buitenland te sturen en daar achter te laten."

Volle opvang, maar 'geen financiering'

"'Nee' is geen optie voor deze groep mensen. Eerlijk gezegd nemen wij nu wel de slachtoffers op omdat het anders verregaande consequenties kan hebben. Maar de financiering is daar niet op afgestemd," zegt Van Dijke. De opvang krijgt betaald voor het aantal meisjes dat wordt opgevangen.
"Wij hopen dat de gemeente en het Rijk met ons meekijken. Nu vangen we wel op maar hebben we er geen financiering voor", zegt van Dijke. "Je ziet eigenlijk dat het een soort vraag en aanbod is. Dat is met dit soort specialisme heel erg lastig."
Bestuurder Anke van Dijke van Fier Leeuwarden