Sven Kramer voor het eerst weer op het ijs na operatie: "We spelen alles-of-niets"

Stijf, vocht in de rug en niet zo soepel meer kunnen bewegen. Sven Kramer kreeg wel een reactie in zijn lichaam toen hij maandag voor het eerst op het zomerijs van Thialf stond. Het ijsstadion is vanaf maandag weer open voor de topsporters. Het blijft tot het eind van het seizoen in maart liggen. Dat er behoefte aan was, bleek meteen: het was druk in Heerenveen. Naast de afstandsrijders was ook de nationale shorttrackploeg in het stadion.
Sven Kramer was een van de eerste schaatsers op het ijs:
Voor Kramer was het wel wat spannender dan normaal. Hij is begin mei geopereerd aan zijn rug en dat is dus nog maar zes weken geleden. Toch staat hij nu wel weer op schaatsen. "Het is een illusie om te denken dat het vandaag perfect gaat, als ik zes weken geleden geopereerd ben. Uiteindelijk wordt het alleen maar beter", zegt Kramer hoopvol.
Ik wil er niet meer ingaan van: ik moet hopen op een goede dag en dan kan ik meedoen.
Sven Kramer liet zich opereren
De reden van de operatie is simpel. "Vorig jaar was het gewoon niet goed genoeg. Bij vlagen wel, maar het moest echt beter. Op de training had ik goede momenten, maar daarvoor word ik niet betaald."

Slag slaan

Door voor een Olympisch jaar onder het mes te gaan, neemt de schaatser van Jumbo-Visma wel een risico, zo geeft hij zelf ook toe. "We spelen alles-of-niets. Dat past bij mij. Ik wil er niet meer ingaan van: ik moet hopen op een goede dag en dan kan ik meedoen. Daar was ik wel klaar mee. Hopelijk kunnen we hier een goede slag mee slaan."
Bij de andere schaatsers die op het ijs staan, zat ook Jorrit Bergsma van Team Zaanlander. "Het is altijd even wennen", zegt Bergsma. "Wij hebben wel veel geskeelerd. De houding is hetzelfde, maar de techniek is wel anders. Het is lekker en fijn om weer op het ijs te staan."

Toegelaten

Team Zaanlander hoort met Jumbo-Visma, Reggeborgh en Worldstream bij de commerciële ploegen die al toegelaten worden, omdat er sponsorgeld is bijgedragen. Sommige andere ploegen moeten nog tot 5 juli wachten.