KNKB schrapt keats-off; PC-bestuur weet van niks

22 jun 2021 - 07:00

De kaatsbond KNKB heeft de keats-off voor dit jaar geschrapt. De organisatie van de keats-off is in handen van de PC. Die werd maandag verrast door het bericht dat de KNKB de wedstrijd van de agenda heeft gehaald. De keats-off is een speciale kaatspartij waarbij wordt gekaatst om het laatste (zestiende) startbewijs voor de PC.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Volgens KNKB-directeur Marco Hoekstra is dat gedaan om in aanloop naar de PC een representatief aantal rankingpartijen te kunnen kaatsen. Om dat te bereiken is het noodzakelijk dat de vrijeformatiepartijen van Sexbierum en Witmarsum meetellen voor de ranking. Die partijen zitten in het weekend voor de PC. De keats-off stond eerder, namelijk voor donderdag 29 juli op het programma.

Beste zestien

Bijkomend probleem bij het rankingsysteem is dat ook de eerste- en tweedeklassepartijen hierin meetellen. Wordt er een hoofdklassepartij gekaatst, dan moet er ook in de eerste en tweede klasse een vrijeformatiepartij gekaatst worden.

Met de korte aanloop naar de PC (het seizoen begint het komende weekend) zag de KNKB geen andere mogelijkheid dan zoveel mogelijk kaatspartijen voor de PC mee te laten tellen. En dus tellen de beste zestien geklasseerde parturen na de partij in Witmarsum, drie dagen voor de PC. Die parturen kaatsen de PC.

Misverstand

PC-voorzitter Ids Hellinga is niet blij met deze beslissing, maar zegt dat de PC "er luchtig in zit". "Wij hebben dit niet van de KNKB te horen gekregen, maar via de kaatsers. Ik heb het KNKB-bestuur gevraagd om opheldering, maar ik heb nog geen antwoord gekregen. Tot die tijd ga ik ervanuit dat het een misverstand is."

Er is vooraf geen overleg met ons geweest.

Ids Hellinga, PC-voorzitter

Wel vindt Hellinga het vreemd dat er over deze kwestie vooraf geen overleg is geweest met de PC. KNKB-directeur Marco Hoekstra zegt dat er wel gebeld is met de penningmeester van de PC en dat er ook een is uitgegaan naar de PC. Hellinga ontkent dit. "Dat telefoontje ging hier niet over. En wij hebben de algemene mail gekregen die ook naar de kaatsers is gegaan. Er is verder vooraf ook geen overleg geweest met ons", zo zegt hij.

"Maar we moeten dit niet groter maken dan het is. Verbaast u niet, verwondert u slechts. Maar ik vind wel dat de KNBK wat anders met die ranking om had moeten gaan in deze bijzondere situatie. Ik ben niet tegen ranking, maar ik heb nu het gevoel dat die ranking geen middel is, maar een doel", zo zegt Hellinga.

Trefwoorden: 
keatsen PC keats-off
(Advertentie)
(Advertentie)