De Fryske Marren verleent met tegenzin vergunning voor seismisch onderzoek

Het college van de gemeente De Fryske Marren heeft 'met tegenzin' een vergunning verleend voor een zogenaamd seismisch onderzoek. De vergunning is aangevraagd door Vermilion Energy. Voor aardwarmte. Maar Vermilion is wel een gaswinbedrijf.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Vermilion wil met het onderzoek in kaart brengen of er een kans is om bijvoorbeeld aardwarmte en aardgas te vinden in de grond. De vergunning was in 2020 'van rechtswege' verleend. Vermillion vraagt nu de periode van het onderzoek te verruimen, omdat de planning gewijzigd is, vandaar de nieuwe vergunningaanvraag.
Het onderzoek zal plaatsvinden tussen 1 augustus dit jaar en 15 maart volgend jaar. De werkzaamheden zullen ongeveer drie maanden duren.

Tegenzin

Het college en de gemeenteraad zijn niet blij met de gaswinning. De raad heeft zich al in 2015 uitgesproken tegen gaswinning en tegen de bijbehorende voorbereidende werkzaamheden in de gemeente, zegt wethouder Frans Veltma. Maar het college 'zag geen ruimtelijke relevante argumenten' om in dit geval de vergunning te weigeren.
Veltman: "Je moet argumenten hebben om het te kunnen tegenhouden. Vorig jaar heeft de rechter bepaald dat die er niet meer zijn." Er is een concessie die nog uit de jaren '80 stamt en die jaarlijks verlengd wordt. De gemeente heeft in het verleden geprocedeerd tegen het ministerie van Economische Zaken en verloren.
"Dus wettelijk bekeken mag aardgaswinning uit de bodemlagen", zegt Veltman. "We kunnen niet anders dan de vergunning verlenen, ook al zijn we falikant tegen de gaswinning en zien we meer in duurzame energie. Soms ben je verplicht om een vergunning te verlenen omdat er geen argumenten zijn om het niet te doen."
Vermilion heeft vergunning aangevraagd voor onderzoek naar aardwarmte, maar is wel een gaswinbedrijf.
Wethouder Frans Veltman
Als het om geluids- of trillingshinder gegaan zou zijn, had de vergunning wel geweigerd kunnen worden, want daar gaat de gemeente over. Maar in dit geval gaat het om onderzoek van diepere aardlagen, in vrijwel de hele gemeente De Fryske Marren Wordt er gas gevonden, dan kan voor de winning een nieuwe vergunning worden aangevraagd.
En bovendien: het onderzoek waarvoor Vermilion nu een vergunning heeft aangevraagd, is vooral voor aardwarmte, zegt Veltman. "Maar Vermilion is wel een gaswinbedrijf."

Ondergrond is van de Nederlandse staat

Het Rijk wil zoveel mogelijk kleine gasvelden leeghalen. Het is aan de gemeenten om vergunningen af te geven. Die gelden alleen voor bovengrondse activiteiten. Het Rijk gaat over wat er in de grond zit.

Vervolgstappen

De vergunning zegt niets over eventuele proefboringen of daadwerkelijke gaswinning. Voor dergelijke vervolgstappen moeten nieuwe vergunningtrajecten worden doorlopen.