Hans Wiegel zei tegen VVD-leider Rutte: "Ga eens wat anders doen"

19 jun 2021 - 09:11

Hans Wiegel begrijpt niet waarom de formatie zo lang moet duren. Als het aan hem ligt kan de vorige coalitie voortgezet worden. Over de stand van zaken bij zijn eigen VVD is hij tevreden, de premier heeft zijn positie volgens hem goed hersteld.

Hans Wiegel: "Ik wilde van de VVD een volkspartij maken"

Wiegel heeft een relatief korte politieke carrière achter de rug waarin hij veel functies bekleedde. "Ik ben gewoon Kamerlid geweest, fractievoorzitter, in de oppositie, op een gegeven ogenblik minister." Wiegel kwam ten tijde van Den Uyl in de politiek en voerde felle debatten met de PvdA'er, waar vaak veel mensen op af kwamen. "Duizenden. We trokken die mensen. En als je op iemand gesteld bent, kun je hem ook heel hardhandig de waarheid zeggen."

"Ik wilde van die VVD een gewone partij maken"

De stap naar de politiek lag niet voor de hand. "We waren een gewoon gezin, helemaal niets met politiek", vertelt Wiegel. In zijn tijd in Hilversum werd hij door een vriend lid van de liberale studentenvereniging. "Ik ging een keer met een vriend van me mee en toen sprak daar een mevrouw Van Someren-Downer. Die hield een fantastisch verhaal. Door haar verhaal ben ik lid van JOVD en later de VVD geworden."

Het was zijn doel om de VVD als partij aantrekkelijk te maken voor een bredere groep, om er een volkspartij van te maken. "Ik wilde van die VVD een gewone partij maken, waarop mensen zouden stemmen die daar vroeger niet over gedacht hadden om dat te doen."

Fryslân als nieuwe thuisbasis

Wiegel verliet op 41-jarige leeftijd de Haagse politiek. De toenmalige commissaris van de koningin van Fryslân Hedzer Rijpstra opperde het idee bij Wiegel om hem op te volgen. "En eigenlijk wilde ik dat wel."

Hans Wiegel over zijn verbinding met Fryslân:

De verbinding met Fryslân bestond al, al in zijn tijd als Kamerlid had hij een tweede huis in Ee. "Ik heb het leren kennen toen ik een jong Kamerlid was, een vriend van mij woonde achter Dokkum, die heeft er ook voor gezorgd dat ik in dat huisje kon wonen. Ik houd van die mensen gewoon, ze zijn eerlijk en doen ook wat voor elkaar. Soms zijn ze eigenwijs, dat ben ik zelf ook dus dat maakt me niet uit."

Bij binnenkomst als commissaris van de Koningin in de provincie kreeg Wiegel geen warm welkom. "Maar dat is ook iets Fries misschien. Als het iets nieuws is, is het zo van: moeten we dit wel doen? Dat is ook begrijpelijk en dat geeft ook niks." Na twaalf jaar commissaris van de koningin te zijn geweest, vond Wiegel het "mooi zat". Hij is in Fryslân gebleven en heeft het hier naar zijn zin. "Ik zit hier in het zuidwesten en ik woon daar met buitengewoon veel plezier. En iedereen is heel aardig tegen me. Beter kan je het toch niet hebben?"

Formatie van een nieuw kabinet

Dat de formatie van het kabinet zo lang duurt, zint Wiegel niet. "Wij waren het in twee weken tijd eens. We hadden het programma gemaakt, alle mensen waren er, en we hebben de rit uitgezeten. En dat is nu allemaal heel anders."

Het oud-Kamerlid is niet te spreken over de gang van zaken rondom de huidige formatie. "Ik vind het een rotzooitje. Ze zitten daar al drie maanden lang, er zijn een heleboel problemen. Niks aan gedaan, alleen maar een beetje ruzie met elkaar, met wie wel en wie niet, met wie en waarom. Dat lijkt gewoon nergens naar. Mijn gedachte is: schiet eens op."

Hans Wiegel vindt dat huidige coalitie doorgezet kan worden:

Als het aan Wiegel ligt wordt de vorige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie doorgezet in het nieuwe kabinet. "Ik ben altijd een simpele figuur geweest. Als je kijkt hoeveel stemmen die partijen nu gehaald hebben, dat is een meerderheid. Als je nu wilt, en als je niet zanikt, dan zeg je: we gaan gewoon met die partijen verder."

De positie van Mark Rutte en de VVD was in het begin van de formatieperiode verzwakt, maar volgens Wiegel heeft hij zich goed hersteld. "Hij begon in deze laatste ronde met allerlei aanvallen van andere clubs die hem kwijt wilden. Uiteindelijk is hij erin geslaagd om zijn positie weer terug te krijgen, dat is hartstikke knap."

Hans Wiegel tegen Rutte: "Ga eens wat anders doen"

Of de tijd er voor Rutte na drie kabinetten op zit, weet Wiegel niet. "Dat weet je nooit. Ik heb ook wel eens tegen hem gezegd: hou er eens mee op, man. Ga eens wat anders doen." Even leek het volgens Wiegel wel of Rutte over zijn houdbaarheidsdatum was, maar daar is nu geen sprake meer van. "Nu zie je dat niet meer. In het begin wel, maar nu niet meer. Hij is een ontzettende vechtjas."

In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast de actuele thema's in de politiek. In de laatste uitzending voor de zomer zat Hans Wiegel van de VVD aan tafel. Bekijk hier de volledige uitzending.

Trefwoorden: 
It Polytburo VVD Hans Wiegel
(Advertentie)
(Advertentie)