Kinderen leren alles over ziekenhuis het MCL op de Knuffelpoli

Kinderen kennis laten maken met het ziekenhuis. Dat is het idee van de Knuffelpoli van het MCL in Leeuwarden. "De mooiste vraag is toch wel over het gamen", zegt co-assistent Laura Postma. "Hoe is dat voor je hoofd?"
Digitale knuffelpoli yn MCL
"Goedemorgen allemaal, kunnen jullie mij goed verstaan?" Met een paar drukken op de knop zet Laura Postma de laptop voor haar neus op tafel aan. Ze heeft contact met kinderen van drie basisscholen in Fryslân. Normaal gesproken komen alle kinderen naar het ziekenhuis toe, maar nu is dat door het coronavirus niet mogelijk.

Vragen

Alles gebeurt nu digitaal. Klassen met kinderen kunnen via Skype inbellen en vragen stellen aan de mascotte Leeuwi en de co-assistente van het ziekenhuis. "Je krijgt dan een heel ander beeld van wat er leeft onder de kinderen", zegt Postma.
"Zo stellen zij vragen over hoe slecht gamen eigenlijk voor je is. Dat is toch bijzonder, dat zoiets kinderen bezig houdt. Er zitten soms zelfs vragen bij di we even op moeten zoeken. Maar gelukkig zit onze mascotte Leeuwi erbij, die kan mij dan even helpen."
Co-assistent Laura Postma en mascotte Leeuwi op de knuffelpoli © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Mascotte Leeuwi zit in een stoel naast Laura. Het MCL geeft kinderen soms een knuffel mee als ze geweest zijn. Die kan dan de steun zijn in moeilijke tijd. Daar komt de naam Knuffelpoli dan ook vandaan. "Het mooie is wel dat het niet alleen om de kinderen draait", zegt projectleider Leanne Miedema.
"De co-assistenten hebben er zelf ook wat aan. Die leren omgaan met kinderen. Hoe moet je op het niveau van de jeugd praten? Dat is best moeilijk. Je moet allemaal vreemde vragen verwachten. Dus dat hopen we ook mee te geven."
De Knuffelpoli is elk jaar. Volgend jaar wordt het mogelijk weer fysiek gehouden.
Laura Postma en Leeuwi van het MCL © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Verslaggever Willem Vermeltfoort op de Knuffelpoli