Irakees protest yn Drachten

24 jul 2012 - 14:56

Zo'n 40 Irakezen demonstreerden dinsdag bij het gemeentehuis van Smallingerland om aandacht te vragen voor hun situatie. In het azc in Drachten zitten 55 uitgeprocedeerde Irakezen. Een deel van hen komt uit het tentenkamp bij het uitzetcentrum Ter Apel dat in mei werd opgebroken. Ze zijn uitgeprocedeerd en moeten van minister Leers het land uit, maar Irak wil ze niet toelaten.

Bij het protest in mei in Ter Apel zei minister Leers een oplossing toe, maar omdat die er nog steeds niet is, komen de Irakezen nu opnieuw in actie.

Het gaat om een estafette-actie. Woensdag nemen de Irakese asielzoekers in Grave (Brabant) de actie over. De Irakezen gaan met hun actie door tot ze weer bij minister Leers in beeld zijn, zo zeggen ze. Onder de Irakezen zitten vershillende christenen. Sommigen van hen zijn tot het christendom overgegaan nadat ze in Nederland zijn gekomen. Voor hen is het extra gevaarlijk om terug te gaan naar Irak, zeggen ze.

Volgens het Ministerie van Immigratie zijn er wel afspraken gemaakt met de uitgeprocedeerde Irakezen. Volgens het ministerie is Irak veilig genoeg en heeft minister Leers een gesprek gehad met de Irakese minister over de kwestie. In september gaat de minister naar Bagdad om verdere afspraken te maken.

Trefwoorden: 
Irakezen
(advertinsje)
(advertinsje)