Ambities Stichting Sneekweek: 7 dagen, meer variatie, ook buiten stad

Een nieuwe Stichting Sneekweek moet met diverse doelstellingen aan de slag: belangrijk is dat de Sneekweek in 2022 teruggaat naar 7 dagen. Overdag moeten de activiteiten een breder publiek aanspreken en 's avonds moet er meer variatie in muziek komen. Niet alleen de binnenstad is in beeld, maar ook evenemententerreinen buiten de stad. Organiserende partijen achter de Sneekweek presenteerden woensdag een ambitiedocument.
© ANP
Het ambitiedocument is opgesteld door gemeente Súdwest-Fryslân, Stichting Uit in Sneek, Koninklijke Watersportvereniging Sneek, Sneek Promotion en Vereniging Ondernemend Sneek. De nieuwe Stichting Sneekweek moet een coördinerende rol krijgen als het gaat om programmering, vergunningen, reclame en het werven van fondsen.

Terug naar een week

De Sneekweek begint vanaf nu op de eerste zaterdag van augustus. De Sneekweek duurt nu ook echt een week. Dat is gedaan om de Sneekweek beheersbaar te houden, zo schrijven de partijen. Sinds 2014 duurde het festival 10 dagen, dat wordt dus nu teruggedraaid.
Kwartiermaker Esther Poiesz geeft aan dat de overlast de laatste jaren toenam: "Uit evaluaties kwam naar voren dat de druk op het tweede weekend groter werd, met meer overlast en incidenten. Daarom hebben we besloten het terug te brengen naar zeven dagen."

Buiten de stad

De partijen kijken ook naar andere 'externe delen' van de stad. Het kan dus ook om terreinen buiten de stad gaan, elders in de gemeente of provincie. Dat wordt mede gedaan om de toestroom van jongeren te spreiden.
Poiesz zegt dat de organisatie overweegt om een 'bepaald muziekaanbod' uit de stad vandaan te halen. "Er staat druk op de binnenstad. Het is een evenement in openbare ruimte," geeft Poiesz aan.

Meer onderscheidend worden

Meer diversiteit is misschien wel het belangrijkste punt. De Sneekweek 'zal onderscheidend moeten zijn ten opzichte van het brede festival aanbod in de Nederlandse vrijetijdsmarkt', zo schrijven de partijen. De Sneekweek verschilt op dit moment nog te weinig van andere evenementen. Er moet dus meer variatie in muziek en cultuur komen.
Poiesz: "De Sneekweek is voor iedereen, van jong tot oud. Dat betekent dat je andere keuzes moet maken in de programmering."
© ANP
Belangrijk is dat er meer verbinding moet komen tussen de watersport en het vermaak tijdens de Sneekweek.

Knelpunten

De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân vond na 2018 dat er kritisch naar de organisatie en opzet van de Sneekweek moest worden gekeken. In het ambitiedocument worden een aantal knelpunten benoemd. Er was te weinig samenhang in de programmering, er zouden bredere doelgroepen kunnen worden aangesproken, inwoners van Sneek hebben te maken van overlast door het festival en de zeilwedstrijden en festiviteiten in de stad moeten meer worden verbonden.

Onafhankelijke stichting

Er was bovendien behoefte van een onafhankelijke stichting voor de organisatie van de Sneekweek. Daarom hebben de gemeente en Sneek Promotion in 2019 adviezen ingewonnen. Er komt nu dus een stichting. Stakeholders blijven betrokken bij de organisatie via een Raad van Toezicht.
Verder moet de Sneekweek in 2031 volledig circulair zijn en moeten de ondernemers in en om Sneek nog meer profiteren van de toeloop tot de stad.
Kwartiermaker Esther Poiesz