Vogelbescherming geeft subsidie aan provincie voor natuur bij IJsselmeer

16 jun 2021 - 15:50

De vogelbescherming krijgt gewoonlijk subsidie van de provincie Fryslân, maar nu is het een keer andersom. Het gaat om 650.000 euro die Vogelbescherming Nederland van de Postcode Loterij heeft gekregen voor het verbeteren van de IJsselmeerkust. Het geld wordt ingezet voor twee projecten: bij Tacozijl en de Mokkebank.

It natuergebiet Mokkebank tusken Murns en Laaksum - Foto: Wikimedia Commons

Ook voor gedeputeerde Sander de Rouwe is het een ongewone constructie. "Het is wat nieuw en vreemd voor ons, maar het is heel mooi dat de provincie subsidie krijgt van een stichting die meer wil doen om vogels te beschermen. Zij zeggen: overheden zijn nu bezig bij het IJsselmeer, neem nu ook deze projecten van ons mee."

IJsselmeer is vergeten

Volgens De Rouwe laat het zien dat organisaties rond het IJsselmeer elkaar kunnen vinden. "De komende jaren gebeurt daar veel. Het IJsselmeer is weleens wat vergeten in het verleden."

Gedeputeerde Sander de Rouwe

Maar omdat het waterpeil omhoog moet en dat niet zonder gevolgen blijft voor de natuur, is er flink wat in beweging gekomen. Er ligt 17 miljoen euro aan overheidsgeld klaar voor projecten die nu al voor een deel worden uitgevoerd. Daar komt dus nog het bedrag van de Vogelbescherming bij.

Mokkebank

Dat geld gaat deels naar het verbeteren van de Mokkebank. Het droge buitendijkse gebied is momenteel niet erg interessant voor vogels en vissen, met name om dat er rietland- en graslandbeheer plaatsvindt. Het is nu de bedoeling om er een soort polder van te maken en het water vast te houden op de zandplaat, legt Germ van der Burg van It Fryske Gea uit.

"Vooral met storm en hoog water blijft er dus water staan op die polder en dat maakt het interessant voor vissen en vogels om in te broeden. Daarmee krijg je eigenlijk waterriet", zegt Van der Burg.

Experts

Met het geld kunnen experts bij het project worden betrokken. "Die met ons meedenken hoe we dat systeem, dat uiteindelijk een kunstmatig idee is, in een natuurlijk systeem het beste kunnen ontwikkelen."

Germ van der Burg

(Advertentie)
(Advertentie)