Piet Paulusma: Tropische warmte en onweersbuien in aantocht

16 jun 2021 - 13:13

Fryslân moet zich opmaken voor tropische warmte. Dat zegt weerman Piet Paulusma. Er is ook kans op onweersbuien. Tijdens de hitte kan een frisse duik voor verkoeling zorgen. Op een speciale website is te zien waar dat veilig kan.

Foto: Omrop Fryslân

De tropische hitte komt donderdag. Dan kunnen de temperaturen op plaatsen in de provincie oplopen tot 33 graden, zegt Paulusma. In het Wadden- en IJsselmeergebied kunnen we volgens de weerman door de zuid-zuidwestenwind nog wel verkoeling vinden. Daar zou het donderdag zo'n 26 of 27 graden worden.

'Recordwarme' nacht

Woensdag wordt ook al een 'zeer warme' dag. Dan lopen de temperaturen op tot 28 graden. Op plaatsen wordt het dan 18 graden warmer dan dat het 's nachts is geweest, zegt Paulusma. De komende nacht wordt 'recordwarm', zegt de weerman, met temperaturen van 17 of 18 graden. De avond wordt 'zoel'.

Onweersbuien

De eerste onweersbuien verwacht Paulusma in de nacht van donderdag op vrijdag, met name in het Waddengebied. Vrijdag kunnen er ook stevige buien komen, 'met flink wat regen'.

Frisse duik

Met het tropisch warme weer is de verleiding groot om een frisse duik te nemen in de talrijke wateren in Fryslân. Waar dat veilig kan, is te zien op de speciale website zwemwater.nl en in de zwemwaterapp van de waterschappen, provincies en gemeenten van Nederland.

De Groene Ster in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Tijdens het zwemseizoen toetsen de provincie en Wetterskip Fryslân de hygiëne en de veiligheid van alle zwemlocaties in Fryslân. "Wij hebben 52 locaties door de hele provincie waar we meten. Op verreweg de meeste plekken is de kwaliteit gewoon hartstikke goed", zegt Otto van der Galiën, dagelijks bestuurder bij het Wetterskip.

Watermonsters

Er worden watermonsters genomen, die in een laboratorium worden onderzocht. De resultaten worden bijgehouden op de website en in de app. Van der Galiën: "Daarin kun je op een kaart zien waar precies de gecontroleerde zwemwaterlocaties zijn, wanneer ze voor het laatst zijn gecontroleerd en wanneer de volgende controle is. En als er iets aan de hand is, staat het er ook bij wat er aan de hand is."

Blauwalg en gele uitslag

Vanaf het begin van het zwemseizoen, 1 mei, worden de zwemwateren eens in de twee weken gecontroleerd. Als er iets aan de hand is, bijvoorbeeld blauwalg, gebeurt dat vaker. "Als er aanleiding toe is, bij een calamiteit zoals we laatst hadden met die gele uitslag bij Opeinde bijvoorbeeld, dan gaan we binnen 48 uren een herbemonstering doen, om te zien wat er precies aan de hand is", zegt Van der Galiën.

Als het nodig is, wordt er een zwemverbod ingesteld.

Otto van der Galiën

(Advertentie)
(Advertentie)