Provincie wil betere bescherming: "Ook Fryslân is kwetsbaar voor criminaliteit"

15 jun 2021 - 18:45

Ook Fryslân is kwetsbaar voor de invloed van criminelen op overheidsorganisaties zoals de provincie, zo waarschuwt commissaris van de Koning Arno Brok. Het personeel op het Provinciehuis wordt gevraagd om er scherper op te letten.

Ook Friese overheden zijn kwetsbaar voor criminelen:

Als he tom de invloed van criminelen op het openbaar bestuur gaat, denken veel mensen aan het zuiden van het land. Maar dat is niet terecht, zo vindt Brok. De provincie is hier ook verbonden met een open gemeenschap waar ook wel lui omlopen die de wet niet naleven.

Criminaliteit verplaatst

Het is wel zo dat er in het zuiden al langer strenger op wordt toegekeken of de georganiseerde misdaad ook zaken voor elkaar krijgt bij het bestuur van een provincie of gemeente. Daardoor krijg je ook het effect dat die criminaliteit zich verplaatst: je ziet nu ook hier steeds meer laboratoria waar drugs geproduceerd worden.

Het Provinciehuis in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Bij de gemeentes werken ze al langer met de wet BIBO. Daarbij kan er een vergunning geweigerd worden als er een ernstige verdenking is dat er verkeerde zaken gebeuren. Bij de provincie willen ze nu het eigen personeel ook opscherpen met praktijkvoorbeelden om te voorkomen dat er bijvoorbeeld een milieuvergunning afgegeven wordt aan iemand die criminele activiteiten onderneemt.

Boven water halen

Maar het kan ook gaan om een boerderij die de provincie koopt, lang leeg staat en waar na verloop van tijd een hennepkwekerij in wordt gevonden. Een en ander wordt in samenwerking gedaan met de gemeenten en Wetterskip Fryslân. Ook de politie en justitie doen mee. Brok verwacht dat met het strengere toezicht zaken boven water komen die niet deugen.

Commissaris van de Koning Arno Brok

(Advertentie)
(Advertentie)