"Opsporing van financieel misbruik van ouderen vraagt samenwerking"

15 jun 2021 - 15:59

Financieel misbruik van ouderen is een probleem dat lastig aan te pakken is en dat niet snel aan het licht komt. Diverse instanties zouden daar beter in kunnen samenwerken en meer informatie moeten delen als er een vermoeden is van financieel misbruik. Da zegt notaris Kees Krijger uit Leeuwarden.

Foto: Shutterstock.com (thodonal88)

Banken, notarissen en zorgorganisaties hebben veel te maken met de privacywetgeving (AVG). Dat is volgens de notaris een goede zaak, maar het staat het opsporen van deze vorm van ouderenmishandeling ook in de weg.

Medewerking

Veilig Thuis zou dat toejuichen. Dat is de organisaties waar de meldingen van ouderenmishandeling en financieel misbruik binnen komen en die dan ook onderzoek doet. De organisaties zelf mogen wel inzicht vragen bij instanties, maar niet alle banken willen daar makkelijk aan meewerken.

Verbinding zoeken

In Leeuwarden is gestart met een lokale alliantie om met verschillende partijen uit te vinden hoe dat beter kan. Maar het blijft lastig om zaken goed met elkaar te verbinden. Het notariskantoor van Kees Krijger is een van de trekkers van de alliantie. Krijger hoopt dat dit voor de toekomst wat kan betekenen voor mensen die de dupe zijn van het financiële misbruik.

Notaris Kees Krijger - Foto: Hoekstra en partners

Op 15 juni wordt er met de internationale dag tegen ouderenmishandeling aandacht gevraagd voor misbruik van en geweld tegen ouderen.

In het Omrop Fryslân-radioprogramma Buro de Vries is zondag 20 juni een documentaire te horen over financieel misbruik van ouderen. Het programma begint om 11.00 uur.

Een alliantie zou een verbetering in de aanpak van financieel misbruik kunnen betekenen

(Advertentie)
(Advertentie)