Kritiek op voorstel om bedrijven mee te laten betalen aan sluis Afsluitdijk

Het voorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen om het bedrijfsleven op vrijwillige basis 26 miljoen euro meebetalen te laten aan de brede sluis in de Afsluitdijk heeft grote nadelen, zegt gedeputeerde Avine Fokkens. De minister heeft de Tweede Kamer geschreven dat ze niets voelt voor een tolwet. Maar een vrijwillige regeling, zoals de minister wil, heeft ook zijn nadelen, volgens gedeputeerde Fokkens.
De sluis bij Kornwerderzand © Omrop Fryslân, Joris Kalma
"Dat betekent voor ons als provincie dat we een zeker risico lopen. Voor de bedrijven betekent het dat we hun grote wens voor een level playing field (geen oneerlijke concurrentie, red.) geen gestand kunnen doen."
De bedrijven vroegen de Tweede Kamer in februari vorig jaar om een tolwet voor de brede sluis om zo te regelen dat alle bedrijven die de sluis gebruiken ook meebetalen. Sommige van de betrokken bedrijven zijn teleurgesteld in het voorstel van de minister en lobbyen opnieuw bij de Tweede Kamer voor een tolwet. "Ik moet natuurlijk ook even afwachten wat daar uitkomt", zegt gedeputeerde Fokkens daar over.

Zoektocht

Gedeputeerde Avine Fokkens heeft op dit punt nog geen uitgewerkt plan hoe ze het ophalen van de 26 miljoen euro op vrijwillige basis precies wil organiseren. "Dat is nog wel even een zoektocht."
Het sluiten van overeenkomsten op vrijwillige basis zal in de praktijk gauw betekenen dat de provincie de bijdrage aan de sluit voorfinanciert en het geld naar verloop van tijd weer van de bedrijven terugkrijgt. De provincie kan zoiets alleen doen als de Provinciale Staten daar groen licht voor geven, zegt Fokkens.

Voorstel

De gedeputeerde moet ook nog afwachten of het bedrijfsleven het voorstel van de minister wel accepteert. "De bedrijven hebben het voorkomen van oneerlijke concurrentie altijd als harde voorwaarde gesteld. Dat risico bestaat natuurlijk wel bij een regeling op vrijwillige basis."
Fokkens zegt dan ook dat ze met veel belangstelling afwacht hoe de discussie afloopt. "Voor mij is het belangrijkste dat uiteindelijk iedereen die brede sluis wil, ook het ministerie. Ik hoop daarom dat we hier op een goede manier uit komen."
Luister naar gedeputeerde Avine Fokkens
Directeur Sijbrand de Vries van de Scheepswerf De Vries in Makkum vindt het erg belangrijk dat de brede sluis er komt. "Als bedrijfsleven en als werf hebben wij gezegd dat we wel willen bijdragen, maar dan wel op basis van gelijk speelveld. Dat dus ook iedereen mee moet doen en niet dat je kan kiezen. Dus of iedereen of niemand", zegt De Vries.
Volgens hem moet dat ook kunnen: "Het gaat natuurlijk op basis van toekomende omzet. Op het moment dat je geen gebruik maakt van de sluis hoef je niet te betalen." De Vries hoopt in elk geval dat er gauw duidelijkheid komt: "Wij als bedrijfsleven willen graag investeren. Het is daadwerkelijk serieus voor ons."
De vaste kamercommissie van Infrastructuur en Waterstaat praat woensdag over de financiering van de brede sluis bij Kornwerderzand en de stand van zaken met de nieuwe Afsluitdijk.
Sijbrand de Vries van Scheepswerf De Vries