IJsbrandus fietst zich het zweet op de rug: met een handbike langs 54 kerken

15 jun 2021 - 06:20

54 kerken, 434 kilometer en een handbike: dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor de bijzondere fietstocht van IJsbrandus van Popta uit Nijland. Doel is om bij iedere kerk die hij op z'n route tegenkomt een selfie te maken, met deze kerk erbij op.

IJsbrandus fytst him it skompes:

Sinds twee jaar is hij actief op zijn handbike. Hij fietst vooral voor zijn plezier langs de kerken. De 24-jarige IJsbrandus wil in de loop van augustus zijn etappes volbracht hebben. De sportieve fietser werkt als centralist bij een taxicentrale.

Verlamd

IJsbrandus werd geboren met een open rug en is daardoor vanaf zijn middel verlamd. Het weerhoudt hem er echter niet van om te sporten. "Ik ben heel dankbaar dat ik dit kan doen", zegt de sportieve handbiker.

IJsbrandus van Popta bij de kerk van Zurich - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Voordat hij met het fietsen begon zat hij al op rolstoelbasketbal en zwemmen. Zijn passie voor kerken werd hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader is organist en kent daarom veel kerken.

Bij iedere kerk een selfie

De eerste etappe gaat deze week vanaf zijn woonplaats Nijland via Westhem, Dedgum, Ferwoude en Gaast naar Allingawier en Zurich. Bij al deze dorpen gaat IJsbrandus even stoppen, zodat hij bij de kerk een selfie kan maken.

Fietsen is IJsbrandus niet vreemd. Zijn allereerste Fietselfstedentocht fietste hij in 2019. Dit jaar doet hij mee aan de alternatieve editie van de Fietselfstedentocht.

De routes die IJsbrandus gaat fietsen:

Route 1: Westhem, Dedgum, Ferwoude, Gaast, Allingawier en Zurich

Route 2: Baaium, Zweins, Peins, Schalsum, Boer, Wier, St.-Jacobiparochie, St.-Annaparochie, Britsum, Koarnjum, Jelsum, Huizum-Dorp, Swichum, Blessum, Boksum, Jellum, Bears, Weidum, Jorwert, Britswert.

Route 3: Feinsum, Hijum, Westernijtsjerk, Marrum, Wânswert, Ginnum, Sibrandahûs, Raard, Lichaard, Hegebeintum, Holwerd, Foudgum, Bornwird, Hantumhuizen, Wetsens, Jouswier, Oostrum, Augsbuurt, Buitenpost.

Route 4: Uitwellingerga, Goingarijp, Rottevalle, Kortehemmen, Olterterp, Jubbega-Schurega, Gorredijk-Kortezwaag,

(Advertentie)
(Advertentie)