Wethouder noemt Smallingerland een lek schip: "Maar we zijn aan het repareren"

14 jun 2021 - 19:04

Als er niets verandert krijgt gemeente Smallingerland vanaf 2023 te maken met een structureel tekort van minimaal 2 miljoen euro. De gemeente zal dit jaar en in 2022 nog wel zwarte cijfers schrijven. "Toen het zakencollege begon was het schip van de gemeente lek", zegt wethouder Felix van Beek. "Maar we hebben de lekken gevonden en zijn ze aan het repareren."

Felix van Beek bij de presentatie van de kadernota van Smallingerland - Foto: Omrop Fryslân

Deze situatie komt naar voren uit de kadernota 2022-2025, die wethouder van financiën Felix van Beek maandag presenteerde in het gemeentehuis in Drachten.

Flinke uitgaven op komst

De gemeente zal de komende jaren voor forse uitgaven komen te staan, zoals de bouw van het nieuwe zwembad en het noodzakelijke groot onderhoud aan oudere woonwijken in Drachten. "Dat zijn verplichtingen waar je niet onderuit kunt. Het is daarom ook aan de raad om kaders te stellen", zo vindt Van Beek.

Keuzes maken

De wethouder vindt het daarom 'jammer' dat de gemeenteraad er tot nu toe niet veel voor voelt om de kadernota van het college vast te stellen. Het is wel de bedoeling dat de raad binnenkort besluiten neemt op basis van de 'kerntaak-discussie'. In die discussie wordt bepaald wat de gemeente wel en niet wil doen en waar het geld van de gemeente in geïnvesteerd wordt.

Wethouder Felix van Beek van Smallingerland

Vorig jaar december leek het er heel even op dat provincie Fryslân Smallingerland onder toezicht zou plaatsen. Omdat het groenonderhoud in de gemeente een ton goedkoper uitviel was dat uiteindelijk niet nodig.

Wanneer de gemeente echter opnieuw richting rode cijfers gaat, kan het provinciaal toezicht opnieuw in beeld komen, zo denkt Van Beek.

Fries en rupsenbestrijding buiten de boot

De gemeente heeft geen ruimte voor nieuw beleid. Het Friese taalbeleid zal daarom buiten boord vallen, evenals de bestrijding van de eikenprocessierups. "Ik hoop dat de gemeenteraad duidelijke kaders zal stellen, zodat wij aan het einde van het jaar met een sluitende meerjarenbegroting kunnen komen", zegt Van Beek.

(Advertentie)
(Advertentie)