Bord over Lisdodde-experiment onthuld bij Westergeest

14 jun 2021 - 18:32

Kunnen Lisdodden, ook wel rietsigaren, bijdragen aan het behoud van het veengebied in de regio? En kunnen ze ook zorgen voor een alternatieve inkomstenbron voor boeren? Het project Better Wetter doet daar onderzoek naar, onder andere met een lisdoddenveld bij Westergeest. Bij dat veld werd maandagmiddag een informatiebord over het project onthuld.

Niet alleen bij Westergeest, maar ook bij Mûnein, Kootstertille en Ryptsjerk zijn borden over het lisdoddeproject geplaatst. Met de plant, ook wel de rietsigaar genoemd, wordt door het projectteam van Better Wetter volop geëxperimenteerd. Het veld bij Westergeest werd vorig jaar aangelegd op de grond van boer Jan Hania. Inmiddels groeien de planten daar erg goed en kunnen ze eind dit jaar worden geoogst.

Isolatiemateriaal

Er wordt onder meer onderzocht of de lisdodde het inklinken van veen tegen kan gaan en de uitstoot van CO2 kan beperken. Ook wordt gekeken of de planten geschikt zijn als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld voor spouwmuren. Bouwbedrijf Dijkstra Draisma experimenteert daar al mee bij het stationsgebouw bij Feanwâlden.

De informatieborden zijn geplaatst om voorbijgangers te informeren over de locatie en het project Better Wetter.

Foto: Jantsje Wiersma, RTV NOF
Trefwoorden: 
Westergeast isolatie lisdodde
(Advertentie)
(Advertentie)