Friese fractievoorzitter wil CDA-partijcongres eerder vanwege landelijke commotie

14 jun 2021 - 17:21

De Friese CDA-fractievoorzitter Johan Tjalsma wil dat het partijcongres eerder wordt gehouden, om te praten over de problemen binnen de partij. Want die moeten bij de kern worden aangepakt, vindt hij "We zijn een partij die erg lokaal geworteld is. Laten we ons vooral daar op richten, dan zijn de lijntjes met Den Haag maar wat minder groot op dit moment."

Fractievoorzitter Johan Tjalsma van CDA Fryslân (archieffoto) - Foto: Omrop Fryslân

De partij worstelt met interne strijd, naar aanleiding van de kwestie Pieter Omtzigt. Die schrijft in een intern memo hoe hij werd tegengewerkt en hoe hij zich soms onveilig voelde.

Tjalsma vindt echter niet dat Wopke Hoekstra als landelijk fractievoorzitter moet opstappen. "Opstappen heeft nog nooit wat opgelost. Hij moet vooral aan de bak om te kijken waar het CDA staat."

Omtzigt

Het CDA heeft nu nog 15 zetels in de Kamer, maar in de peilingen staat het CDA nu op 8 zetels. En Pieter Omtzigt neemt zijn zetel mee.

Tjalsma spreekt zich niet heel erg uit over wat het opstappen en het voor zichzelf beginnen van Omtzigt betekent. Zou Tjalsma zich bij Omtzigt willen aansluiten? "Als het een partij is die gelijk aan het CDA is, dan zou dat een optie zijn. Maar ik voel me thuis bij het CDA en hoe we als partij met vraagstukken omgaan. Daarom heb ik me ooit aangesloten. En dat voel ik nog steeds. Ik denk niet dat ik snel opstap, want de ideeën van het CDA passen bij mij."

Fractievoorzitter Johan Tjalsma van het CDA in Fryslân

"Het eerste wat we kunnen doen is onszelf blijven en bij de kernwaarden van de partij blijven," zegt Tjalsma. "We moeten eens goed kijken waar we als CDA staan en hoe we verder gaan. we hebben een prachtige partij met prachtige uitgangspunten. Het is jammer dat het nu zo in een ander daglicht komt door landelijke ontwikkelingen. We moeten zien hoe we weer verder kunnen."

Rapport commissie

Het memo kwam vorige week op straat te liggen. Andere CDA-afdelingen willen wachten met een congres tot het rapport van de commissie-Spies klaar is. Die commissie doet onderzoek naar de verkiezingscampagne van het CDA.

Tjalsma vindt dat er vooral een congres moet komen. "Het zou mooi zijn als we het rapport van de commissie-Spies dan ook kunnen bespreken. Zoiets hoeft echt geen maanden te duren. Als we het nu zo kunnen organiseren dat het mooi samenvalt, dan kunnen we hopelijk voor de zomer nog wat doen. Ik denk dat het wel goed is om het met elkaar eens goed uit te praten. Als dat voor de zomer kan, is het voor iedereen het beste."

(Advertentie)
(Advertentie)