Friese CDA-leider Joosten "onaangenaam verrast" over opstappen Omtzigt

13 jun 2021 - 11:48

De voorzitter van het CDA in Fryslân is "onaangenaam verrast" en teleurgesteld door het opstappen van CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Het was volgens Theo Joosten de intentie om het gesprek aan te gaan en binnen de partij in goed overleg tot een oplossing te komen met het Tweede Kamerlid.

Theo Joosten - Foto: Omrop Fryslân

Omtzigt had aan een commissie een notitie geschreven met daarin zijn ervaringen. Het stuk bevat een aantal zware dingen over hoe het Kamerlid zich behandeld voelt door de top van de partij.

Mol

Deze notitie van Omtzigt lekte uit. Wie dat gedaan heeft, is niet bekend. Volgens Joosten kwam het niet uit de commissie. Hij vindt het een vervelende gang van zaken. "Wat zijn of of haar bedoeling is geweest, weet ik niet. Maar het geeft geen pas."

Naast de teleurstelling is het volgens Joosten tegelijkertijd ook goed dat er nu duidelijkheid is. Voor zowel Pieter Omtzigt als voor de fractie.

Omtzigt blijft onafhankelijk Kamerlid en daarover heeft Joosten geen mening. "Kamerleden hebben het mandaat van de kiezer, dus formeel mag het. Daar heb ik geen opvattingen over."

Voorzitter van CDA Dantumadiel Albert van der Ploeg reageerde maandag. "Mensen vinden dit verschrikkelijk jammer, en snappen dit gewoon niet", zegt hij over het opstappen van Omtzigt na het uitlekken van de memo. Er moet binnenkort een congres georganiseerd worden, Van der Ploeg vindt het een goede zaak: "Ik denk dat het goed is om mensen bij elkaar te hebben, ook om de andere geluiden te horen."

Omtzigts opstappen is een verlies voor de partij, aldus de voorzitter van het CDA Fryslân. Hij strijdt voor de burgers en tegen de onbetrouwbaarheid van de overheid. De kindertoeslagaffaire heeft aangetoond dat de overheid niet altijd betrouwbaar is en dat burgers niet rechtvaardig behandeld zijn. Dat is volgens Joosten een grote verdienste van Pieter Omtzigt.

Dat Omtzigt ook binnen zijn partij werd genegeerd en het hem niet gelukt is anderen binnen het CDA te overtuigen, is heel vervelend, zegt Joosten.

Komst onderzoek naar lek nog onduidelijk

Joosten heeft zaterdag in een vergadering met het landelijk partijbestuur besproken hoe hiermee om te gaan. De conclusie is dat de zaak schade doet aan de partij, met name het lekken van de notitie. Of er een onderzoek komt naar wie dit naar buiten heeft gebracht, weet Joosten niet. Het is wel een zaak die volgens hem "boven de markt blijft hangen".

(Advertentie)
(Advertentie)