Schoolleiding Tjalling Koopmans College Hurdegaryp: 'Ik juich vertrek docenten toe"

13 jun 2021 - 20:18

De schoolleiding van het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp is blij dat de ontevreden docenten de school verlaten. Dat staat in een mail van de coördinator Suzan Polet aan de ouders. Ze spreekt van een hetze in de media tegen de school.

Er is veel ophef rond het Tjalling Koopmans College:

Omrop Fryslân meldde dat meer dan de helft van de 43 docenten het afgelopen schooljaar opstapte uit frustratie over het beleid van de school. Polet zit daar niet mee, sterker nog: "Ik juich het vertrek van deze groep docenten toe. Zo kan de nieuwe schoolleider starten met een fris team."

Polet is de vrouw van bestuursvoorzitter Misha van Denderen van de landelijke onderwijskoepel School voor Persoonlijk Onderwijs (SVPO). Daar vallen acht scholen onder. In Friesland is het Tjalling Koopmans College Hurdegaryp de enige school die onder de koepel SVPO valt.

Coördinator Suzan Polet

Een groep bovenbouwdocenten heeft een eigen invulling bedacht voor het SVPO-concept, namelijk kleine klassen voor het eigen gemak van de docenten.

Suzan Polet

Polet is de oprichter van de school in Hurdegaryp. "Ik ben de school begonnen met een duidelijke doelstelling: kinderen kansen geven. Op dit moment merk ik dat een groep docenten een eigen invulling geeft aan waar wij voor staan. Dat kan niet."

In een interview met Omrop Fryslân maakte ze de vergelijking met docenten van een Montessorischool die er in één keer een vrije school van willen maken. "Dat kan natuurlijk niet!"

Ze schrijft dat haar concept, iedereen een diploma te laten halen, door een groep docenten niet goed opgepakt is: "Ik heb met lede ogen moeten zien dat een groep bovenbouwdocenten een heel eigen invulling heeft bedacht voor het SVPO-concept, namelijk kleine klassen voor het eigen gemak van de docenten."

Polet stelt dat door de "te beperkte opvatting van deze docenten" de examenresultaten de laatste twee jaar slechter zijn geworden.

It Tjaling Koopmans College yn Hurdegaryp - Foto: Omrop Fryslân, Theo Ligthart

"Onprofessioneel en triest, en ten koste van de leerlingen"

Ze noemt het "onprofessioneel en triest" dat de docenten met de media hebben gesproken "over de hoofden van mij, mijn man en kinderen en mijn familie heen. Daarbij hebben niet deze docenten last van de naweeën van de onterechte publiciteit, maar de leerlingen."

Polet is niet bang dat de onrust het imago van de school schaadt: "Ik hoop dat het beeld blijft dat we ergens voor staan."

Het zou haar niet verbazen dat er leerlingen zijn die van school gaan, gezien de ergernis. "Ik weet dat er docenten zijn die in de klas hun frustratie geuit hebben aan de leerlingen." Het is de keuze aan de studenten wat ze besluiten te doen.

(Advertentie)
(Advertentie)