Omrop TIP: Jonge hackers in FryslânDOK

Jonge hackers krijgen begeleiding in ethisch hacken. Met als doel deze 'first offenders' op het rechte pad te krijgen en in te zetten tégen hackers. De FryslânDOK 'The good, the bad and the internet' is te zien op 12 juni bij NPO2 en op 13 juni bij Omrop Fryslân.
Politie en justitie ontmoeten steeds vaker jongeren die zich schuldig maken aan hacken. Computers en zelfs complete netwerken worden gekraakt en misbruikt. Hackers worden verleid door het grote geld, willen informatie verzamelen of doen het soms puur voor de uitdaging. Ze realiseren zich niet wat de gevolgen kunnen zijn en hoe groot de schade is. Ook in Friesland waren onlangs een aantal hackzaken. Begin 2020 werd het dataverkeer van het MCL ziekenhuis in Leeuwarden platgelegd. Het instituut voor watertechnologie Wetsus is een week gehackt geweest en betaalde de hackers losgeld in bitcoins.
The good, the bad and the internet © Omrop Fryslân

Etysk hacke


Cybercriminaliteit heeft grote gevolgen voor de maatschappij. Bedrijven en overheden doen er alles aan hun veiligheid op het internet te verbeteren. Er zijn initiatieven om jongeren op te leiden in 'ethisch hacken': kwetsbaarheden in computersystemen opzoeken en dat melden aan de eigenaar. Zo zouden jonge talentvolle hackers juist de maatschappij kunnen helpen.
Hackers hoodie © Omrop Fryslân

Hack Right

Om jongeren die over de schreef gegaan zijn niet alleen te straffen maar ook te begeleiden, hebben politie en justitie 'Hack Right' ontwikkeld. Met als doel deze 'first offenders', de jongeren die voor het eerst met justitie in aanraking komen, op het rechte pad te krijgen én te houden. Voor sommige van hen ligt er misschien wel een baan als ethisch hacker in het verschiet.
Hackers toetsenbord © Omrop Fryslân

Hacklab


In de FryslânDOK 'The good, the bad and the internet' portretteert programmamaker Wilfried Bijma een jonge hacker die het Hack Right-traject volgt, in afwachting van zijn rechtszaak. Ook geeft Bijma een kijkje achter de schermen bij het Hacklab in Leeuwarden. Jongeren krijgen daar begeleiding in ethisch hacken, onder andere van cyberspecialist Erik Rutkens.
Erik Rutkens © Omrop Fryslân
FryslânDOK 'The good, the bad and the internet'
Zaterdag 12 juni, 15.30 uur, NPO2 (herhaling 13 juni 13.10 uur)
Zondag 13 juni, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld