Theo Joosten over memo Omtzigt: "Het is ingeslagen als een bom, dit is geen goed nieuws"

11 jun 2021 - 22:26

Een memo van Pieter Omtzigt waarin hij hard uithaalt naar zijn eigen partij het CDA is donderdag uitgelekt. Volgens voorzitter Theo Joosten van CDA Fryslân is het 76 pagina's tellend rapport geen goed nieuws, maar kan de partij nog steeds meedoen aan een nieuw kabinet.

Theo Joosten: "Het is ingeslagen als een bom"

Het rapport is geen goed nieuws voor het CDA, zegt voorzitter Joosten van CDA Fryslân: "Het is wel ingeslagen als een bom. Dat is natuurlijk geen goed nieuws, gezien wat er de laatst ook al over Sywert en andere thematiek aan de orde was. Daar word je niet vrolijk van."

"Het is zijn werkelijkheid, die hij schrijft in een verslag naar de commissie die de verkiezingen gaat evalueren", zegt Joosten over het stuk van Omtzigt. Naar zijn mening is het goed dat de commissie het rapport bespreekt en nagaat: klopt het wat hier staat?

In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast de actuele thema's in de politiek. Deze keer zat Theo Joosten van CDA Fryslân aan tafel. Bekijk hier de volledige uitzending.

Inhoudelijke punten moeten volgens Joosten eerst geverifieerd worden: "Ook andere partijen hebben er opvattingen over, want er worden ook standpunten verkondigd waarvan we niet weten of anderen dat ook zo zien of beleefd hebben. Het is netjes en rechtvaardig om ook de andere partijen te horen."

Omtzigt en de toeslagenaffaire

Omtzigt is samen met Renske Leijten van de SP verantwoordelijk voor het aankaarten van de problemen rond de toeslagenaffaire. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart kreeg hij als nummer twee op de lijst 342.472 voorkeursstemmen, een derde van alle CDA-stemmen. "Dat zegt dat hij het thema, waar hij zich erg op geprofileerd heeft, uitstekend heeft neergezet in de Kamer. Het gaat niet eens zozeer om de toeslagenaffaire, maar om het brede ongenoegen dat erachter zit, dat je eigen overheid je niet rechtvaardig behandelt. Dat is het thema."

Het thema kwam volgens hem niet genoeg naar voren in de campagne die het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen voerde. "Ik had gehoopt dat wij het thema 'rechtvaardigheid, eerlijkheid en solidariteit met zwakkere mensen' beter in de campagne hadden neergezet."

Theo Joosten vindt dat de campagne volgend jaar anders moet:

Dat moet naar zijn mening bij de gemeenteverkiezingen anders: "Ik denk dat het thema van een rechtvaardige samenleving en een eerlijke overheid ons breed aanspreekt. Dat thema moeten we ook zeker op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen beter neerzetten dan het bij de Tweede Kamer verkiezingen gebeurd is."

Effecten van landelijke politiek

In maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Joosten is realistisch over de effecten van landelijke affaires op provinciale en gemeentelijke politiek: "Het is algemeen zo: je hebt last van een slecht imago op landelijk niveau. Daar kunnen al die lokale afdelingen helemaal niets aan doen."

Joosten vindt dat de CDA-fracties in Fryslân zich eroverheen moeten zetten. "We hadden het graag mee gehad, maar als dat niet zo is, is dat nog geen reden om bij de pakken neer te zitten. Wat daar geldt, hoeft niet voor ons te gelden."

Theo Joosten: "Je hebt last van een slecht imago op landelijk niveau"

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart verloor het CDA vier zetels. Met vijftien zetels is de partij nog steeds de vierde grootste partij, in Fryslân nog de grootste. Ondanks de interne problematiek bij het CDA, is het volgens Joosten te vroeg om te zeggen dat de partij beter voor een plek in de oppositie kan kiezen: "Beide opties liggen open: of we gaan de oppositie in of we gaan mee in de coalitie."

Lijsttrekker Wopke Hoekstra heeft aangegeven niets te zien in een coalitie met twee linkse partijen. Joosten nuanceert: "De officiële redenering is "dat is me te veel links". Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, maar of het echt een onoverkomelijk verhaal is, vraag ik me af."

(Advertentie)
(Advertentie)