Vrijgesproken Hinke Schokker denkt na over rentree als hardloopster

11 jun 2021 - 13:49

Hardloopster Hinke Schokker uit Eastermar wil de komende tijd nadenken of ze het hardlopen weer wil oppakken. De 37-jarige Friezin werd vrijdag vrijgesproken in een jarenlang lopende dopingzaak. "Ik denk dat dit wel motiverend gaat werken", zegt Schokker na haar vrijspraak.

Foto: De Vries Media

De hardloopster werd twee jaar geleden positief getest op een dopingmiddel dat ze om medische redenen nam. Schokker werd daarvoor in eerste instantie voor twee jaar geschorst, maar wordt in hoger beroep vrijgesproken door het ISR (Instituut Sportrechtspraak).

De reden van de vrijspraak is dat Schokker toch nog medische dispensatie heeft gekregen om modafinil te gebruiken. Schokker nam dat medicijn eerst zonder doktersvoorschrift tegen concentratieklachten.

Toen ze in 2019 Nederlands kampioen op de 100 kilometer werd, kwam de dopingcontroleur langs. Een positief resultaat volgde. Het middel modafinil mag buiten wedstrijden wel gebruikt worden, maar is in wedstrijdverband verboden.

Schokker zei dat ze op tijd was opgehouden, maar er werden toch sporen van het middel in haar bloed gevonden.

De vrijspraak kwam vrijdag als een verrassing voor Schokker. "Ik was wel heel verbaasd, in positief opzicht. Ik heb het bericht zelf niet geopend, want ik stuur altijd alles direct door", zegt Schokker. "Het kost mij heel veel energie om er de hele tijd mee bezig te zijn. Ik hoorde het nieuws dus van mijn moeder. Ik was heel blij."

Hinke Schokker - Foto: De Vries Media

De voormalig atlete had er überhaupt helemaal geen rekening mee gehouden dat ze vrijgesproken zou worden. "Omdat sporters bijna nooit vrijgesproken worden en de Dopingautoriteit stond er ook wel stevig in."

Het is pas de vierde keer sinds 2013 dat een sporter wordt vrijgesproken.

Hoger beroep

Er is wel nog een kans dat het WADA in beroep gaat tegen de uitspraak van het ISR. "Ik zou dat wel verrassend vinden, want ze zijn er zelf altijd wel duidelijk in dat de regels vooral voor topsporters zijn en niet voor absolute recreanten", zegt Schokker.

De Friezin is wel een beetje bang dat ze haar misschien als voorbeeld willen stellen. "Het is wel zo dat ik heel duidelijk ben in het ventileren van mijn mening, op Twitter en zo. Dus ik weet niet hoe dat uitpakt. Misschien denken ze wel: 'Die moeten we eens even op haar plaats zetten'."

Medaille mogen ze houden

De gouden medaille van het NK zou nou weer in haar handen komen. "Dat zou best kunnen, maar dat is wel iets dat mij niet echt interesseert. Ze hebben die medaille van mij afgepakt en als ik hem nu weer terug krijg, dan mogen ze hem van mij wel houden", zegt Schokker.

Of Schokker in de toekomst nog medailles op haar naam zal schrijven is onzeker. Na haar positieve test hield ze op met wedstrijdlopen. "Ik moet er even goed over nadenken", zegt Schokker. "Ik heb het naast mij neergelegd. Dat was ook een soort van zelfbescherming."

"Ik vind het hardlopen leuk en ik denk dat dit wel motiverend gaat werken, maar om echt wedstrijden te lopen moet ik wel over nadenken. Met echt wedstrijden lopen zet je jezelf wel weer in de aandacht en daar zit ik niet per se op te wachten", aldus Schokker.

Hinke Schokker over haar vrijspraak

(Advertentie)
(Advertentie)