Friese horeca vindt voetbalschermverbod 'niet een goede zaak'

11 jun 2021 - 10:24

Het is niet een goede zaak dat voetbalschermen op terrassen tijdens het EK zijn verboden, zegt Melle Bakker. Hij is voorzitter van de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Minister Grapperhaus zei eerder dat het neerzetten van schermen vragen om problemen is. Maar daar denkt de brancheorganisatie anders over. De horeca kan door het plaatsen van schermen juist een oplossing bieden tegen het risico op oncontroleerbare EK-feesten.

"We mogen het niet uitzenden, dus dan maar vlaggetjes ophangen"

Demissionair premier Mark Rutte zei eerder dat hij bang is dat schermen op terrassen een 'aanzuigende werking' hebben. Mensen drinken er ook een drankje bij, er komt meer drukte bij. Voor Rutte was de optelsom voorlopig nog te risicovol.

Verdeeldheid

Ook minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid deed een oproep om de wedstrijden thuis, en niet in de kroeg te kijken. Toch was er in het Veiligheidsberaad tussen de burgemeesters onenigheid. Volgens sommige burgemeesters zouden veel schermen er juist voor kunnen zorgen dat je de mensen kunt verdelen in kleine groepjes. In België is ervoor gekozen om juist wel schermen toe te laten.

Archiefbeeld van een oranjesupporter die een wedstrijd op een scherm volgt - Foto: ANP

Voorzitter van de Friese KHN-afdeling Melle Bakker vindt het voetbalschermverbod 'niet een goeie zaak'. In de eerste lockdown heeft de horeca ook laten zien dat ze genoeg verantwoordelijkheidsgevoel heeft, zo zegt hij. Hij denkt dat je met de schermen ongecontroleerde feesten bij mensen thuis kunt voorkomen. De schermen bij kroegen zouden de-escalerend kunnen werken, stelt Bakker.

Terrastijden

Bakker vindt de besluitvorming laat, want voor de eerste twee wedstrijden zal het al niet meer goedkomen wat betreft de mogelijkheid op schermen. Jammer, noemt hij dat. Hij hoopt ook dat de terrastijden langer kunnen worden, want als een wedstrijd om 21.00 uur begint, is 22.00 uur het terras sluiten natuurlijk veel te vroeg.

Melle Bakker over het voetbalschermverbod

(Advertentie)
(Advertentie)