Drachtstercompagnie herdenkt ongeluk van 75 jaar geleden met monument

10 jun 2021 - 22:04

In Drachtstercompagnie gebeurde op 10 juni 1946 een ernstig ongeluk. Een truck met met name jonge korfballers kwam onder de tram. Bij die botsing kwamen zes mensen om het leven. De schok in de streek was groot. Op de plaats van deze tragedie is en monument ontbloot, exact 75 jaar later.

In zo'n truck zaten de passagiers - Foto: Smelne's Erfskip

Leden van verschillende korfbalverenigingen waren op die pinkstermaandag voor een groot korfbaltoernooi naar Rottevalle gekomen. Op de terugreis ging het mis.

"De spelers van district Noordwolde reden terug in een legertruck en de chauffeur nam een andere route. Hij kwam bij een trambaan die er toen nog was in 1946", vertelt amateurhistoricus Ruurd Verbeek. "Maar hij kende de situatie daar biet en er was ook geen bord om te waarschuwen. Hij heeft de tram niet gezien, hoe dat gebeurd is, zal nooit opgehelderd worden. Het bord had er wel moeten staan, maar het was na een vernieling niet teruggeplaatst."

Zes mensen kwamen om, vijf spelers en een trainer. "De jongste was elf jaar. Het waren vier mensen uit Makkinga, één uit Oudehorne en één uit Nieuwehorne. Bij de begrafenis stonden duizenden mensen langs de kant van de weg."

Om stil te staan bij dit 'vergeten' ongeluk is donderdag een monument ontbloot. "Er zijn nabestaanden van de slachtoffers bij en vertegenwoordigers van de sportverenigingen. De mensen zijn aangedaan en vinden mooi dat het gebeurt. Ze worden er nog steeds door geraakt."

Ruurd Verbeek

Wytze Peetswei en Folgeralaan met de vroegere tramwegovergang - Foto: Smelne's Erfskip

Deze mensen kwamen om bij het ongeluk: Hendrik Tjassing (31 jaar), Anne de Boer (16 jaar), Jan Bergsma (15 jaar), Pieter Nienhuis (11 jaar), Jan Jansma (20 jaar) en Anne Martha Mulder (20 jaar).

In 1948 was de eerste tramrit van Drachten naar Groningen - Foto: Smelne's Erfskip

De toen negenjarige Grietje Haarsma-de Wit zat op die bewuste dag in de tram. "We waren met een paar centen in de tram naar Olterterp geweest. Dat was de gewoonte op pinkstermaandag, dan gingen we naar de speeltuin. Op een gegeven moment kwam de conducteur door de tram en hij zei dat we moesten uitstappen, want het was ernstig. Ik zag dat er een truck onder de locomotief zat. En die was wel een meter of vijftien meegesleept. Die auto was dwarsdoor." Later hoorde ze dat er zes mensen omgekomen waren.

Ze vond de ontbloting van het monument heel indrukwekkend. "Ik had de tranen zowat in de ogen."

Grietje Haarsma-de Wit

(Advertentie)
(Advertentie)