Bolsward heeft zijn toren gemist: na twee jaar is de spits terug op het stadhuis

10 jun 2021 - 18:34

Over het water, over de weg en ten slotte een stuk door de lucht: Bolsward heeft zijn toren terug. De 37 meter hoge toren werd onder grote belangstelling van het publiek teruggeplaatst na een restauratie die twee jaar duurde.

Bolsward heeft zijn toren gemist: spits terug

Ook de hele operatie om de toren in Bolsward te krijgen duurde wel even. Dinsdag begon het, toen werd de toren in drie delen op een ponton getakeld. Met het bellen van het carillon werd het schip feestelijk in de stad onthaald. "Dat was wel een emotioneel moment", zegt een echte Bolswarder op straat. De man is ook donderdag in het centrum om te kijken hoe de toren uiteindelijk op het stadhuis wordt gezet. "Ik had tranen in mijn ogen toen het carillon begon te spelen."

"Dat ding was lang weg"

Een toerist uit Spijkenisse vindt het volledige stadhuis mooier dan welk stadhuis in Nederland dan ook. "Zulke mooie historische gebouwen zie je alleen in Leiden." Een vrouw die een paar straten bij het stadhuis vandaan woont, filmt het project met haar mobiel. "Ik moest vroeg zijn vanochtend. Dat ding is lang weggeweest. We hebben hem gemist. Ik kon niet zien hoe laat het was."

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Vlag weer in top

Verantwoordelijk wethouder Mirjam Bakker van de gemeente Súdwest-Fryslân overhandigt de Bolswarder vlag aan hoofduitvoerder Hugo Landman. Die brengt hem met een kraan omhoog, zodat de vlag weer in top kan op de gerestaureerde toren.

De gemeente moest diep in de buidel tasten, de restauratie kostte 3 miljoen euro. Bakker is blij met de toren. "Zeker was dat het waard, want het is het mooiste stadhuis van Nederland en daar hoort die toren gewoon bij."

De wethouder hoopt dat de constructie nu weer 400 jaar mee kan. "Als je ziet met hoeveel vakmanschap dat is opgeknapt, dan kun je alleen maar heel trots zijn."

(Advertentie)
(Advertentie)