Wie moet de opvolger van Robert Mühren worden bij Cambuur?

10 jun 2021 - 18:13

Robert Mühren had met 38 doelpunten een groot aandeel in het kampioenschap van Cambuur. Nu de Leeuwarders op zoek moeten naar een vervanger komt de vraag op: is Mühren eigenlijk wel te vervangen? En wie moet zijn opvolger worden? Die vragen leggen wij voor aan vier oud-topscorers van Cambuur.

Foto: ANP Foto

Jan Bruin (scoorde maar liefst 88 doelpunten voor Cambuur en is daarmee topscorer aller tijden van de Leeuwarders), Jos Peltzer (maakte in totaal 69 doelpunten voor Cambuur), Harry van der Laan (topscorer met 29 doelpunten in het seizoen 1997/98) en Mark de Vries (maakte in totaal 52 doelpunten voor Cambuur).

Is Robert Mühren eigenlijk wel te vervangen?

Harry van der Laan: "De eerste divisie is de laatste 10 à 20 jaar veel zwakker geworden, dat komt natuurlijk door al die beloftenelftallen die erbij zijn gekomen. En omdat ze volgend jaar eredivisie voetballen, vraag je je toch af, kan Mühren het ook op het hoogste niveau laten zien? Volgens mij lopen er genoeg spitsen rond die interessant kunnen zijn voor Cambuur."

Een spits als Robert Mühren zien we hier nooit meer. Ja, misschien over 100 jaar.

Jan Bruin

Jos Peltzer: "Dat denk ik wel. Je moet niet in paniek raken. We hebben het tenslotte maar over één speler en niet over een heel team. Bovendien moet je jezelf ook de vraag stellen of hij dit ook kan in de eredivisie. En dat zie ik niet gebeuren, daarvoor zijn de krachtsverschillen te groot."

Mark de Vries: "Robert Mühren is een heel grote meneer, maar uiteindelijk is iedereen te vervangen."

Jan Bruin: "Niet qua goals, zo'n spits zien we hier nooit meer. Ja, misschien over 100 jaar, maar ik geloof er niet in."

Over welke kwaliteiten moet de nieuwe spits beschikken?

Jan Bruin: "Ten eerste moet hij qua gedrag passen bij de club, dat is erg belangrijk. Hij moet de bereidheid hebben om meters te maken, ook als je de bal niet hebt. En daarnaast moet hij een aanspeelpunt zijn en dodelijk in de '16'."

Jos Peltzer: "Snelheid is erg belangrijk. Thuis kan je wel vroeg druk zetten, dan willen ze toch het publiek vermaken, maar in uitwedstrijden kan je beter loeren op de counter en dan is snelheid een belangrijk wapen. Ik verwacht echt dat Cambuur een verrassing kan worden."

Mark de Vries - Foto: ANP Foto

Mark de Vries: "Toen ik bij Cambuur voetbalde ging alles voornamelijk op inzet, dat is de laatste twee jaar wel veranderd. Nu is het bijna elke week oogstrelend. Cambuur wil graag aanvallen, al verwacht ik dat het volgend jaar iets soberder zal zijn. En dan toeslaan vanuit de omschakeling. Dan heb je een balvaste spits nodig."

Harry van der Laan: "De spits is toch de sleutelpositie die het verschil gaat maken of je er straks in blijft of niet. Ik schat in dat ze straks bij de onderste zes gaan voetballen. Ze zullen toch iets anders moeten gaan spelen, want als je denkt dat je Vitesse 90 minuten lang met de rug tegen de muur zet, dat kan je vergeten. Daarom denk ik dat Cambuur enorm gebaat is bij snelheid en diepgang."

Wie moet volgend seizoen in de punt van de aanval staan bij Cambuur?

Jan Bruin: "Haha, omdat ik voor Cambuur werkzaam ben als scout mag ik daar niks over zeggen. Anders krijg ik op m'n donder van Foeke (Booy, red.). Maar er is een hele lange lijst met namen en we kijken in Nederland, maar ook in het buitenland. Het is een mooie puzzel, want het hangt van heel veel factoren af of een speler al dan niet haalbaar is. Sam Hendriks? Die vinden we erg interessant."

Jos Peltzer: "Zo'n type als Michael de Leeuw van Emmen die nu naar Groningen gaat. Die heeft snelheid en kan uit het niets een goal maken. En dan moet je nog een fysieke jongen achter de hand hebben om iets te forceren mocht dat nodig zijn."

Harry van der Laan - Foto: ANP Foto

Harry van der Laan: "Ik zou kijken naar spelers die bij de grote clubs net buiten de boot vallen. En dan denk ik aan Bozenik van Feyenoord. Die is er op dit moment nog niet klaar voor, maar kan zich bij Cambuur prima ontwikkelen. Hij heeft loopvermogen en staat vaak op de goede plek. Voor Cambuur is hij een uitstekende spits."

Mark de Vries: "Jongens die alleen nog maar in Nederland hebben gevoetbald, hebben niet het echte "overleven". Zo van het maakt niet uit hoe, maar die bal die moet erin. Ik zou zeggen: kijk eens in Duitsland. Daar lopen ze allemaal te sleuren voorin."

Trefwoorden: 
SC Cambuur Robert Mühren
(Advertentie)
(Advertentie)