Tweede Kamer wil hondenbelasting afschaffen: "De kosten gaan gewoon door"

10 jun 2021 - 17:32

Hondenbelasting is een belangrijke bron van inkomsten voor gemeenten, maar daar lijkt een einde aan te komen. De Tweede Kamer praat over het afschaffen van die belasting en een meerderheid is voor. In Fryslân zijn nog drie gemeenten die hondenbelasting heffen: Leeuwarden, Vlieland en Smallingerland.

Foto: Pixabay

Voor wethouder Felix van Beek van Smallingerland komt de discussie om hondenbelasting af te schaffen onverwacht: "Ik had deze discussie niet verwacht, en dat dat zo snel tot resultaat zou leiden, dus hier zijn we niet echt op voorbereid."

Drie ton aan inkomsten

Het zou Smallingerland heel wat schelen als de hondenbelasting afgeschaft wordt: "Het gaat in Smallingerland om een kleine drie ton en het grootste deel van de kosten gaan gewoon door." Het geld wordt gebruikt om binnen de eigen gemeente in voldoende faciliteiten voor honden en hondeneigenaren te voorzien. Die bron van inkomsten dreigt weg te vallen, nu een meerderheid in de Tweede Kamer voor de afschaffing is. "Iedereen verwacht wel dat de gemeente de zaken blijft doen die specifiek voor honden gedaan worden."

Als er geen compensatie voor de gemeenten komt, moet het geld ergens anders vandaan komen. "Dan hebben we een serieus probleem, het ligt voor de hand dat de OZB verhoogd wordt, dan krijg je de toch wat merkwaardige situatie dat de hele gemeente, alle inwoners moeten bloeden voor de eigenaren van de honden."

Hier zaten we echt niet op te wachten.

Wethouder Felix van Beek van Smallingerland

De gemeente had het financieel al moeilijk, zegt Van Beek: "De gemeente zit al een tijdje in dermate zwaar weer, dat we sowieso al moeten zoeken naar mogelijkheden om de uitgaven te beperken, dus hier zaten we echt niet op te wachten."

Nog drie gemeenten

In Fryslân zijn er nog drie gemeenten waar hondeneigenaren belasting betalen voor hun honden. "Dat we met zo weinig gemeenten nog over waren, wist ik niet", zegt Van Beek.

Wethouder Felix van Beek van Smallingerland over mogelijke afschaffing hondenbelasting

(Advertentie)
(Advertentie)