Jongfryske Mienskip mag niet meer inspreken over Deltaplan: 'We denken aan vervolgactie'

10 jun 2021 - 11:57

Komende week praten Provinciale Staten over het Deltaplan voor het Noorden, dat moet zorgen voor onder andere 220.000 nieuwe huizen en de Lelylijn. In die vergadering zou ook een moment zijn waarop kritische burgers en instanties hun bezwaren op het plan duidelijk konden. Dat kan echter niet meer, want het inspreekmoment is woensdag ineens geschrapt.

Gearkomste fan de Provinsjale Steaten - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Wolter Jetten van de Jongfryske Mienskip stond op het punt zich aan te melden voor een inspreekmoment, toen hij hoorde dat het niet meer kon. Hij vindt het jammer dat het niet meer kan.

Raamverdrag

"We wilden heel graag argumenten in dit best wel grote debat presenteren", zegt Jetten. Volgens de Jongfryske Mienskip is het Deltaplan in strijd met het raamverdrag nationale minderheden van de Raad van Europa.

"Daar staat in dat je niet zomaar in een gebied van een nationale minderheid huizen mag bouwen om daar uit andere gebiedsdelen mensen te laten wonen", legt Jetten uit.

Daarmee zou volgens de Jongfryske Mienskip de taalsituatie in Fryslân bewust uit balans gebracht worden.

Beschermd

Dat het een bewuste opzet van de regering is, staat nergens in het plan. "Ze zeggen natuurlijk niet dat ze dat met die reden doen, maar daarom hebben we juist dat raamverdrag. Zodat de Friezen daaronder beschermd zijn en dit soort dingen niet kunnen gebeuren", zegt Jetten.

Hoe ze hun actie nu verder op zullen pakken is nog niet bekend. Meerdere opties hebben al de revue gepasseerd: "Je kan nog van alles met protesten of oproepen tot referenda. Je kan ook nog aan rechtszaken denken", zegt Jetten.

"Het nieuws is nog te nieuw voor ons, dus daar moeten we nog even goed over praten. Maar ik denk wel dat er een vervolgactie gaat komen", aldus Jetten.

Wolter Jetten van de Jongfryske Mienskip

Er waren meer organisaties van plan om in te spreken, ook Pier Bergsma van de Ried fan de Fryske Beweging had zich al aangemeld.

(Advertentie)
(Advertentie)