Zonsverduistering boven Fryslân: tips van een sterrenkundige om het goed te zien

10 jun 2021 - 07:59

Boven Fryslân is donderdag een zonsverduistering te zien, waarbij de maan een deel van de zon bedekt. De verduistering begint om 11.18 uur en duurt tot 13.31 uur. Sterrenkundige Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen heeft er bijna niet van geslapen.

Zonsverduistering boven Fryslân: tips van een sterrenkundige om het goed te zien

"Ik was al om vier uur wakker. Het ziet er goed uit", waarmee hij doelt op het weer. Om een zonsverduistering optimaal te kunnen zien, is een heldere lucht natuurlijk belangrijk.

De laatste keer dat er in Nederland een zonsverduistering te zien was, was in 2015. "Dat was ook een gedeeltelijke zonsverduistering. "Toen was het in Nederland zoals wel vaker compleet bewolkt. Dat lijkt nu een stukje beter", zegt Jurriens.

Siberië

De sterrenkundige is de hele wereld al over geweest om zonsverduisteringen te zien. "Ik moet je zeggen voordat ik de eerste zag, begreep ik dat ook niet zo goed, maar het is toch een beetje een vorm van verliefdheid", zegt Jurriens.

De meeste bijzondere om volgens Jurriens mee te maken was in noordoost-Siberië. "Het was daar bewolkt, maar we hadden geluk: de lokale autoriteiten hadden een vliegtuig voor ons geregeld. Toen konden we hem boven de wolken goed zien."

"In Mexico was ook een bijzondere, want daar hadden we de maximale duur van zeven minuten", zegt Jurriens.

Tips

De sterrenkundige heeft voor mensen die donderdag de verduistering mee willen maken nog een paar tips: "Het beste is om rond twintig over twaalf te kijken, dan is het maximale hapje eruit."

"En dan nog een keer de bekende waarschuwing: gebruik niet onbeschermd je ogen. Doe een eclipsbril op, dan kun je het goed bekijken. Echt niet een zonnebril, want je ogen zijn veel te kostbaar om het zo te bekijken", aldus Jurriens.

Foto: ANP Foto
(Advertentie)
(Advertentie)