Advocaat Sonny Jansen: Hoofdverdachte zaak-Ultegra onterecht vervolgd

09 jun 2021 - 20:53

De hoofdverdachte van de internationale wapen- en drugshandel vanuit een kringloopwinkel in Oosterwolde is onterecht vervolgd. Dat zegt advocaat Sonny Jansen. Volgens hem had de politie de man op de korrel.

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

"Barbertje moet hangen", zei de advocaat woensdag bij het vervolg van de rechtszaak. Vorige week eiste het Openbaar Ministerie tien jaar tegen de hoofdverdachte.

Volgens de advocaat deugt het onderzoek niet en is het niet rechtmatig. Volgens hem is het onderzoek op een valse getuigenis begonnen. En daarom hadden er geen gesprekken afgeluisterd mogen worden, zo concludeert Jansen.

De advocaat gaf in de rechtszaal ook aan dat de afgetapte gesprekken onvolledig in het dossier zijn gekomen. Zo bepaalt de politie zelf wat de waarheid is, zo stelt Jansen.

Hij wil het niet-ontvankelijk verklaren, en roept het Openbaar Ministerie op om zijn cliënt niet te vervolgen. Jansen zegt dat zijn cliënt, de hoofdverdachte, geen deel uitmaakte van de criminele bende.

De rechtbank doet op 29 juli uitspraak in de zaak.

Wat is de zaak-Ultegra?

De zaak-Ultegra gaat om internationale wapenhandel en internationale drugshandel. Een bende haalde wapens uit Oost-Europa, die in Nederland en België verhandeld werden. Justitie deed eind februari op verschillende plaatsen invallen in Noord-Nederland.

Bij de zoekacties vond de politie onder andere Kalasjnikovs, maar ook andere zware wapens en drugs. Het hoofdkantoor van de bende was volgens het OM de kringloopwinkel in Oosterwolde.

(Advertentie)
(Advertentie)