Elkaar knuffelen mag weer in zorginstellingen Noorderbreedte

09 jun 2021 - 18:30

Je partner die in het verzorgingshuis woont weer kunnen knuffelen. Binnen de locaties van zorggroep Noorderbreedte mag dat weer. Beiden moeten dan wel gevaccineerd zijn of een negatieve test kunnen laten zien.

Alle locaties van Noorderbreedte voerden woensdag verruimingen door:

Het zijn een paar van de verruimingen die nu zijn doorgevoerd. "Een paar weken geleden hebben wij ook al versoepeld", zegt Hinke Nauta van de zorggroep. "Nu kunnen wij weer een stap verder. Bewoners mogen weer meer gasten ontvangen. Wat ook belangrijk is, is dat mondkapjes af mogen op de kamer en je je partner weer mag knuffelen als je beiden gevaccineerd bent."

Dat je elkaar weer mag aanraken. Dat is zo mooi. Ik ben zo blij met deze versoepelingen.

Sijke Tromp

Daar is Sijke Tromp ontzettend blij mee. Het is het eerste dat zij nu doet wanneer ze bij haar man Jilles in Abbingahiem op bezoek gaat. "Ja, dat je elkaar weer mag aanraken. Dat is zo mooi. Ik ben zo blij met de versoepelingen."

Uit eten

Beiden kunnen nu ook weer eten bij het restaurant van Abbingahiem. "Voor ons is dat als uit eten gaan in een luxe restaurant." Jilles vult aan: "Zo voelt het weer een beetje als thuis. Nu zou een tweepersoonsbed ook mooi zijn. Dan kunnen we weer eens bij elkaar slapen."

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Het is bij vlagen heel zwaar geweest voor de families. Zo ook bij de Tromps, zegt Sijke: "Je wilt zo graag dichtbij iemand zijn. Dan heb je afstand. Dat was echt heel zwaar." Jilles: "Van de ene op de andere dag werden wij uit elkaar gescheurd. Dat vond ik echt heel moeilijk."

Familie eerst

Hinke Nauta heeft dat ook gezien. Voor het personeel was dat ook zwaar. "Wat wij willen is dat mensen gelukkig zijn. Als je dan ziet wat het met mensen doet. Het heeft voor iedereen gevolgen gehad."

Zij ziet dat de verruimingen de bewoners en bezoekers opfleurt. "Dat raakt mij. Als ik alleen was, dan huilde ik even. Want dit is waar wij het voor doen. Dat wij nu kunnen versoepelen, raakt mij. We luisteren naar wat de bewoners willen en uiteindelijk is de familie de eerste."

Familie Tromp - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
(Advertentie)
(Advertentie)