Geel haar en gele nagels bij zwemmers door verhoogde ijzerconcentraties in Peinder Mieden

09 jun 2021 - 17:49

In het water van de Peinder Mieden bij Opeinde zijn verhoogde concentraties ijzer aangetroffen. Dat meldt Wetterskip Fryslân na onderzoek van het water. Er werden watermonsters genomen op diverse locaties, nadat er meldingen binnenkwamen van mensen die geel haar en gele nagels kregen na het zwemmen.

Foto: Noordernieuws/De Vries Media

Het Wetterskip denkt dat de verkleuringen het gevolg zijn van een natuurlijk proces waarbij een gele in water oplosbare ijzerverbinding (Fe2+) omgezet wordt naar een rode ijzerverbinding die niet oplosbaar is in water (Fe3+). Ecologen van het Wetterskip doen nog onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van het proces van omzetting.

De gemeente Smallingerland stelde maandag een tijdelijk zwemverbod in voor de Peinder Mieden na de meldingen. Het Wetterskip heeft de gemeente het advies gegeven contact op te nemen met de GGD over het al of niet opheffen van dat zwemverbod.

Het gebruik van het oppervlaktewater voor het besproeien van gewassen en voor drinkwater voor vee is een kwestie van eigen risico voor de gebruiker, meldt Wetterskip Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)