Risiconiveau Fryslân omlaag: van zeer ernstig naar ernstig

08 jun 2021 - 16:42

Nu het aantal coronagevallen verder daalt, is het risiconiveau in Fryslân bijgesteld van 'zeer ernstig' naar 'ernstig'. Fryslân is een van de elf veiligheidsregio's met de status 'ernstig'.

In sikehûsbêd - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Voor het bepalen van het risiconiveau kijkt de overheid naar het wekelijkse aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners en het aantal ziekenhuisopnames per 1 miljoen inwoners. Er is nu gekeken naar de cijfers tussen 31 mei en 6 juni.

Het risiconiveau 'ernstig' geldt als er tussen de 100 en de 250 positieve testen per 100.000 inwoners per week worden vastgesteld én als er sprake is van tussen de 16 en de 27 ziekenhuisopnames per 1 miljoen inwoners per week.

In Fryslân lag het aantal positieve testen in die week op 58 per 100.000 inwoners. Dat zou goed genoeg zijn voor nog een lager risiconiveau, namelijk 'zorgelijk'. Maar het aantal ziekenhuisopnames was in 20 per 1 miljoen inwoners. Pas als dat leger als 16 is, zou het risiconiveau in Fryslân verder kunnen zakken.

Zes regio's wel zorgelijk

Zes regio's in Nederland hebben nu wel dat risiconiveau 'zorgelijk'. Dat zijn Groningen, Drenthe, IJsselland, Kennemerland, Gooi & Vechtstreek en Limburg-Zuid. 'Zorgelijk' is het op een na laagste risiconiveau.

Foto: Coronadashboard

Met het coronadashboard van de overheid wordt iedere twee weken bepaald of een risiconiveau in een veiligheidsregio moet worden aangepast. Op 22 juni worden de risiconiveaus opnieuw bepaald.

Trefwoorden: 
coronavirus risiconiveau
(Advertentie)
(Advertentie)