Politie mag fouilleren en controleren bij Leeuwarder gevangenis vanwege zware criminelen

Om mogelijke ontsnappingen te voorkomen wil burgemeester Buma van Leeuwarden extra toezicht bij de gevangenis. Buma gaat het gebied om de PI Leeuwarden aanwijzen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie daar de bevoegdheid krijgt om mensen te fouilleren of auto's te controleren.
De Leeuwarder gevangenis is de tweede in Nederland waarbij deze maatregel wordt doorgevoerd:
De politie heeft Buma het advies gegeven om deze maatregel te nemen. De officier van justitie moet eerst nog wel toestemming geven om de maatregel door te voeren.
De Leeuwarder gevangenis heeft sinds vorig jaar maart een speciale afdeling voor zware criminelen. De Afdeling Intensief Toezicht (AIT) heeft twaalf cellen met veroordeelden die voor ernstige delicten vastzitten. "Het doel van dit intensieve toezicht is om te voorkomen dat gedetineerden doorgaan met criminele activiteiten tijdens hun detentie", zo schrijft Buma in een brief aan de gemeenteraad.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
"Als algemeen uitgangspunt geldt dat deze gedetineerden doorgaans kunnen beschikken over een netwerk, met mensen en middelen, op grond waarvan de mogelijkheid tot een vluchtpoging uit de PI met gebruik van geweld en wapens wordt vergroot."

Tweede gevangenis

Buma heeft overleg gehad met de politie die de burgemeester het advies heeft gegeven om het terrein rondom de PI aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Buma wil dit gebied niet te groot maken, zodat omwonenden er niet te veel last van hebben en de invloed op ''het persoonlijke van burgers tot een minimum beperkt blijft'.
De PI Leeuwarden is na de Extra Beveiligde Inrichting Vught de tweede gevangenis van Nederland waarbij het gebied eromheen extra in de gaten gehouden wordt.

Ontsnappen

De Leeuwarder gevangenis, ook wel de Marwei genoemd, werd eind jaren tachtig gebouwd aan de Holstmeerweg. De gevangenis stond bekend als één waaruit je niet kon ontsnappen.
Sinds de opening in 1989 zijn drie gedetineerden ontsnapt. De meeste opvallende was de vlucht naar de vrijheid met een helikopter in 1991. Een Turkse drugsbaron verbaasde iedereen door zijn ontsnapping door de lucht. Dat zorgde toen voor veel opschudding en politieke discussies in de Tweede Kamer.