Leeuwarden sluit zich aan bij Tytsjerksteradiel en waarschuwt ministerie: geen gaswinning

Het Ryk moet Vermilion geen toestemming geven om gas te boren uit het veld Tietjerk. Dat schrijft het college van de gemeente Leeuwarden in een brief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het gasveld ligt deels binnen de gemeentegrenzen van Leeuwarden.
Gaswinning van Vermilion © Omrop Fryslân, Sian Wierda
In het algemeen is de gemeente Leeuwarden tegen gaswinning, maar bij dit plan zijn er bovendien nog te veel onduidelijkheden, volgens de gemeente. "Het plan bevat te veel open einden."
Een van de zaken waar nog onduidelijkheid over is, is hoeveel gas er in de grond zit. Dat moet nog worden aangetoond en eventueel wordt 'fracking' ingezet om de bodem geschikt te maken voor gaswinning. Bij fracking worden stoffen in de grond gebracht om de gastoestroom te verbeteren. "Tegen 'fracking' verzetten wij ons om milieutechnische redenen faliekant", staat in de brief.
Hiermee verliest de overheid sturing en grip op het gasbeleid.
Een waarschuwing van de gemeente Leeuwarden aan het ministerie
De gemeente waarschuwt het ministerie ook. Vermilion zou een 'carte blanche' krijgen, als het ministerie besluit om een vergunning af te geven voor de komende dertig jaar. "Hiermee verliest de overheid sturing en grip op het gasbeleid."
Veel meer dan een advies geven kunnen lokale en regionale overheden niet. Uiteindelijk besluit het Rijk of een vergunning wordt afgegeven.
Mocht het ministerie toch overwegen om uitbreiding van de gaswinning toe te staan, dan hoopt Leeuwarden dat het ministerie ook kijkt naar de maatschappelijke onrust. Het grootste deel van het gasveld Tietjerk ligt in de gemeente Tytsjerksteradiel.
Eerder heeft de gemeente Tytsjerksteradiel ook al een negatief advies uitgebracht over de gaswinplannen. Dat hebben Achtkarspelen en Smallingerland ook gedaan. De vorige minister zei de aanvraag van Vermilion niet op voorhand af te wijzen.
"Door de grote schade die door aardgaswinning en aardbevingen is aangericht in het nabijgelegen Groningen is het duidelijk en begrijpelijk dat in onze buurgemeente hierdoor onrust is ontstaan", schrijft Leeuwarden. "Wij sluiten ook in onze gemeente maatschappelijke onrust niet uit."
Door de plannen om te stoppen met het winnen uit het grote Groninger gasveld, verschuift de focus naar kleinere gasvelden. Daarvan liggen er veel in Fryslân. "Wij zien de maatschappelijke onrust in onze regio breed en snel toenemen", schrijven de burgemeester en wethouders in Leeuwarden.