Ergernis over nieuwe dierenwet: 'niet nagedacht over gevolgen'

06 jun 2021 - 18:29

Grote ergernis bij Albert van der Ploeg over de aanpassing van de Wet Dieren. Volgens de voorzitter van de Noardlike Fryske Wâlden en de bestuurder van verschillende landbouworganisaties is de wet volledig onuitvoerbaar. Hij denkt dat de Haagse politiek niet heeft nagedacht over de gevolgen.

Foto: Simone Scheffer

In de wet is een amendement opgenomen, wat inhoudt dat dieren zich niet langer hoeven aan te passen aan hun huisvesting en dat ze niet permanent de mogelijkheid mag worden ontnomen om 'natuurlijk gedrag' te vertonen.

Concreet zou dat volgens CDA-prominent Van der Ploeg betekenen dat een parkiet niet meer in een kooi mag, een hond niet aan de riem en dat bij koeien de horens er niet afgehaald mogen worden.

Van der Ploeg teleurgesteld in Eerste Kamer

De politiek heeft volgens Van der Ploeg niet in de gaten gehad wat ze met het amendement veroorzaakten toen ze de wet hebben aangenomen. "Het valt mij tegen van de Eerste Kamer. Die moeten kijken of het haalbaar is en daar hebben ze niet eens naar gekeken."

Van der Ploeg vindt dat de wet veel te ver gaat en dat we moeten nadenken over de relatie tussen mens en dier. "We zien de huisdieren als partner of huisgenoot. Waar eindigt dit?"

Albert van der Ploeg deelde zijn zorgen in het radioprogramma Buro de Vries bij Omrop Fryslân. Daar is hij vaste gast in het nieuwsforum.

Verantwoordelijk demissionair minister Carola Schouten onderzoekt nog wat precies de consequenties zijn van de wet en "hoe het zich verhoudt tot andere wetten en regels". De vraag is bijvoorbeeld wat als 'natuurlijk gedrag' moet worden beschouwd. .

Niet zo ingrijpend als gedacht

Hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg van de Universiteit Utrecht zei eerder deze week tegen de NOS dat de wet niet zo ingrijpend wordt als sommige mensen vrezen.

Het is volgens Rodenburg wel goed als eigenaren van huisdieren nadenken over het welzijn van de dieren. "Dat ze zich afvragen: kan ik misschien wat verbeteringen aanbrengen in de huisvesting? Maar daarbij denk je toch eerder aan goede voorlichting, en vraag je je af of je dat via de wet nou zo veel gaat verbeteren. Er zijn miljoenen huisdierhouders. Hoe ga je dat controleren?"

Voor de zomer meer informatie

De wet gaat in op 1 januari 2023. Schouten geeft de Tweede Kamer voor de zomer meer informatie over de wet.

(Advertentie)
(Advertentie)