Zingen mag weer in de kerk, al is het op praatniveau

06 jun 2021 - 14:14

Kerken kunnen vanaf zondag weer meer mensen binnen de deuren hebben bij diensten. Er mogen nu maximaal 60 mensen bij een viering zijn. Bij kerkzalen met meer dan duizend zitplaatsen mogen maximaal 250 mensen komen. Kerkgangers moeten vooraf aangeven dat de komen. En zij mogen geen klachten hebben. Zingen mag wel, maar op 'praatniveau' en ook maar een paar lieden in een dienst.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Hoewel kerken weer meer mensen mogen toelaten, zijn kerken in Fryslân nog erg voorzichtig. De meeste kerkgangers zijn aardig op leeftijd en wachten nog even af.

Terughoudend

Dat merkt ook Natascha Verweij, voorzitter van de kerkenraad van de Jacobijnerkerk in Leeuwarden. "Ik denk dat mensen nog terughoudend zijn. Er komen de laatste zondagen ongeveer vijftien mensen per dienst."

In de kerk kunnen 400 mensen zitten. "Ik hoop dat we na de zomer weer vol zitten. We zijn nu bezig met een plan om de mensen weer terug te krijgen in de kerk."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Sinds dit weekend mag er ook weer een beetje worden gezongen, hetzij op praatniveau. Dat deed een enkeling in de kerk. "Dat heeft ook te maken met voorzichtigheid. En bovendien hebben we als kerkenraad nog geen beslissing genomen wat we gaan doen. Dat doen we dinsdag op de vergadering, Dat zingen is nog mondjesmaat, twee coupletten aan het end van de dienst. Mensen willen uit volle borst zingen, hun gevoel laten spreken. Maar dat mag niet. Bizar eigenlijk. Aan de andere kant hebben we wel te maken met een gevaarlijk virus en een kwetsbare groep."

In de Jacobijnerkerk zong een koor van vier leden.

Verslaggever Auke Zeldenrust was in de Jacobijnerkerk in Leeuwarden

Weer ontmoeten

Classisdominee Wim Beekman hoopt dat het nu de goede kant op gaat, zo schrijft hij aan de Friese kerken. "Van harte hopen we dat wij als gelovigen elkaar de komende maanden in alle zorgvuldigheid meer en meer van aangezicht tot aangezicht kunnen ontmoeten in vieringen, pastoraat en andere samenkomsten. Moge God die ons in de bewogen tijden van beperkingen is voorgegaan, ook in de mogelijke verruimingen waar wij naar uitzien, ons leiden en behoeden."

(Advertentie)
(Advertentie)