Judoka Tsjakadoea maakt comeback op WK: "Ik schat mijn kansen hoog in"

Drie Friezen strijden vanaf zondag in Boedapest om de wereldtitels bij het judo. De geboren Leeuwarder Tornike Tsjakadoea, Sanne Vermeer uit Stiens en Natascha Ausma uit Lippenhuizen. Tsjakadoea is de eerste die in actie komt. Hij strijdt zondag in de klasse tot en met 60 kilogram om het goud.
Tornike Tsjakadoea oer syn kânsen op it WK:
De geboren Leeuwarder raakte in april nog besmet met het coronavirus en moest daardoor het EK in Portugal en de Grand Slam in het Russische Kazan afzeggen. "Ik was totaal niet fit. Nu ben ik weer terug aan het komen en ben ik op zich wel weer fit", zegt de 24-jarige judoka, die eerder dit seizoen nog brons pakte op de Doha Masters in Qatar.
"Het is natuurlijk altijd vervelend. Ook in aanloop naar de Spelen wil je natuurlijk dat je in het laatste half jaar fit blijft en de toernooien goed draait. Dat is wel even een klap geweest, maar moet je als sporter ook weer uitkomen", zegt Tsjakadoea.
© Orange Pictures
Op het WK maakt Tsjakadoea zijn comeback op de tatami. Bang dat hij zijn vorm is verloren, is hij niet. "Ik heb geen angst, nee", zegt Tsjakadoea. "Je gaat op de mat natuurlijk trainen en als je traint en je voelt je goed. Dan weet je dat je het bij de wedstrijd ook kan doen."

Olympische Spelen

Op 24 juli komt Tsjakadoea in Tokio al in actie op de Olympische Spelen. Toch ziet hij het WK niet alleen als een testmoment. "Ik zie het WK en de Spelen echt als twee grote meetmomenten. Het is natuurlijk een wereldkampioenschap, dus dan wil je ook echt het beste uit jezelf halen. Maar ik weet wel dat een maand daarna de Spelen natuurlijk weer zijn, dus ik moet wel gefocust blijven", zegt de judoka.

Kansen

Tsjakadoea wil dan ook niets anders dan een gouden medaille op het WK, en dat moet volgens hem kunnen. "Ik schat mijn kansen hoog in. Als je kijkt wat ik de afgelopen tijd heb laten zien, dan vind ik dat ik daar wel op het podium kan staan."
Snel tevreden zal hij dan ook niet zijn: "Alleen als ik een medaille heb. Het liefst goud", zo zegt Tsjakadoea.