Omrop TIP: FryslânDOK 'Bezint eer ge begint'

05 jun 2021 - 10:06

Het platteland is bij uitstek de plek voor spiritualiteit. De stilte biedt ruimte aan rust en bezinning. Kan Fryslân daar niet meer mee doen, is de vraag in Bezint eer ge begint, deel 8 van de FryslânDOK-serie Beklimmers van het vlakke land. Te zien op 5 juni bij NPO2 en op 6 juni bij Omrop Fryslân.

Hippies in Hantum

Liskje Kuipers was acht jaar toen in de jaren zeventig de eerste hippies in Hantum kwamen wonen. Het dorp had er niet veel mee op, maar Liskje voelde zich erdoor aangetrokken. Ze raakte bevriend met één van hen. Later werd op het erf van haar vriendin een boeddhistisch centrum gebouwd. Liskje sloot zich aan bij het boeddhisme. Het centrum is er nog steeds.

Liskje Kuipers - Foto: Omrop Fryslân

Boeddhisme

Het centrum is een belangrijke ontmoetingsplek voor de volgelingen van de Karma Kagyu orde - een van de vier hoofdstromingen van het Tibetaanse boeddhisme. Het is een heilige en bijzonder krachtige plek, zegt Sherab de beheerder. Jaarlijks reizen honderden mensen naar Hantum om te mediteren en op adem te komen. Het ligt ver van de bewoonde wereld. Het is er stil.

Sherab, bewoner van Boeddhistisch klooster in Hantum - Foto: Omrop Fryslân

Uit de tijd stappen

Volgens filosoof Joke Hermsen zijn kalmte en aandacht belangrijke voorwaarden voor creativiteit en helder denken. Kwaliteiten die nodig zijn om veranderingen op gang te brengen. Mensen worden zo opgejaagd door de klok, dat ze vergeten om rust te nemen. Daardoor raken ze uit balans en komt één op de vijf mensen in een burnout terecht. We moeten, zegt Hermsen, af en toe aan de kloktijd ontsnappen. Uit de tijd stappen.

Joke Hermsen, filosoof - Foto: Omrop Fryslân

Oude boerderij wordt klooster

Hinne Wagenaar is dominee in Jorwert en initiatiefnemer van Nijkleaster - een gemeenschap die zoekt naar nieuwe wegen voor geloof en spiritualiteit. Er is vlak buiten het dorp Jorwert een oude boerderij gekocht die omgebouwd wordt tot een modern klooster. Voor vaste bewoners maar ook gasten zijn welkom.

Nijkleaster - Foto: Omrop Fryslân

Bezinningstoerisme in Schettens

De Bed & Breakfast in de kerk van Schettens is voor mensen die zoeken naar spiritualiteit en bezinning. Ze slapen in de toren en ontbijten in de consistorie. Het loopt goed, met de B&B, het 'bezinningstoerisme' zit in de lift. Het kerkbestuur noemt de kerk 'Onze stille missionaris'.

Bed & Breakfast in de kerktoren van Schettens - Foto: Omrop Fryslân

Spiritualiteit op het vlakke land

In Bezint eer ge begint ondezoeken programmamakers Albert Jensma en Bart Kingma de rol fan spiritualiteit op het platteland. Het is deel 8 van de serie Beklimmers van het vlakke land. Daarin zoekt FryslânDOK naar kleinschalige, lokale initiatieven op basis van grote ideeën en idealen.

Vuurtoren in de verte - Foto: Omrop Fryslân

FryslânDOK: Bezint eer ge begint

  • Zaterdag 5 juni NPO2 15.30 uur (herhaling 6 juni 13.10 uur)
  • Zondag 6 juni Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

(Advertentie)
(Advertentie)