Aftakking gasput Nijega is geboord: in augustus test Vermilion gaswinning

05 jun 2021 - 09:43

Het bedrijf Vermilion begint in augustus met het testen van gaswinning via een nieuwe aftakking van een oudere put bij Nijega. Sinds begin dit jaar is Vermilion bezig geweest met het boren van een zij-aftakking. Het gaat om de mijnbouwlocatie aan de Kilometerwei.

De locatie aan de Kilometerwei in Nijega - Foto: ProNews

Vanaf april stond er een boortoren op de locatie. Die is nu weer afgebroken. Volgens Vermilion is het doel bereikt: er is aardgas gevonden. Dat betekent dat het gas nu moet worden getest, omdat nog niet precies bekend is hoeveel gas er zit.

Tot eind juli wordt de put aangesloten op de bestaande pijpleiding en de put wordt gereed gemaakt voor de puttest. Die test begint dus in augustus. Daarna kan er volgens Vermilion worden geproduceerd.

Tsjingas

In maart probeerde Stichting Tsjingas via de rechter nog tegen te houden dat er een 'sidetrack' zou worden aangelegd bij de oude out bij gasveld Nijega. Volgens Vermilion is de put veilig en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf aan dat er geen lekkages zijn en dat de risico's acceptabel zijn. Daarom hadden plaatselijke belangen in de omgeving de verwachting niet dat de boring kon worden tegengehouden.

(Advertentie)
(Advertentie)